Venstre mener nå at allierte styrker burde få sette opp militære baser på norsk jord, noe som strider mot norsk basepolitikk.

Bakgrunnen er Russlands krig mot Ukraina, skriver NRK.

– Før var Norge en smal Nato-landstripe i nord med grense mot Russland. Nå blir hele Nordkalotten et felles operasjonsområde for Nato. Det gjør at man må tenke helt nytt rundt forsvarsplanene våre, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn.

Rotevatn mener permanente allierte styrker på norsk jord vil føre til et langt tettere samarbeid mellom Norge, Sverige og Finland, og at det som hittil har vært norsk basepolitikk ikke lenger er tilpasset dagens situasjon.

– Sverige og Finland har stor konsentrasjon av styrker lenger sør, mens vi har hele nord, hvor svenske og finske styrker kan utplasseres, sier Rotevatn.

For to år siden sa Sylvi Listhaug at FrP ville åpne for utenlandske militærbaser i Norge, og Venstre har nå forstått at det er et smart trekk.

Bjørnar Moxnes, forsvarspolitisk talsperson i Rødt, er imidlertid rykende uenig i en slik løsning.

– Rødt kommer til å stemme mot enhver innlemming av nye baser, noe som betyr at Norge skal gi fra seg enda mer kontroll og selvråderett, sier han.

Helt siden 1949 har Norge sagt at vi ikke tillater utenlandske makter å sette opp militære baser innenfor våre landegrenser.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.