Nina Brochmann, lege og styremedlem i CARE Norge, samt Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge, mener at kvinner bør få gratis tamponger på arbeidsplassen. Dette skriver de i en kronikk i VG.

«Det er en selvfølge at det er toalettpapir og såpe på toalettet på jobb. Hvorfor ikke bind og tamponger?»

Man kan påpeke at forskjellen er at toalettpapir og såpe er tilgjengelig for alle ansatte på like vilkår. Hva med barbersaker for menn? Skal de også være gratis?

Det kan videre påpekes at det ikke finnes noen gratis lunsj. Det er alltid noen som betaler. Et «gratis» helsevesen er for eksempel ganske dyrt, og betales via høye skatter. «Gratis bind og tamponger» betyr i praksis at mannlige ansatte må sponse bind og tamponger for kvinnelige ansatte.

Det skrives i kronikken at «Årets menstruasjonsundersøkelse, gjennomført av Respons Analyse for CARE Norge, viser at 7 av 10 opplever at mensenplager går negativt utover deres produktivitet på jobb. I fjorårets undersøkelse, fant vi at 4 av 10 sliter med å fungere i hverdagen på grunn av menssmerter. Halvparten av norske kvinner savner tilrettelegging rundt mensen på arbeidsplass og skole».

Hva med personer som ikke er født med livmor, men likevel identifiserer seg som kvinne? Skal de utelates?

Kvinne, kjenn din kropp med penis

Svensk politiker vil utvikle kunstig livmor og «ei framtid uten graviditeter»

Brochmann og Pettersen skriver videre at:

Phonero-ansatte som nylig innførte gratis bind og tamponger har regnet seg ut til at det vil koste dem rundt 20 kroner per kvinnelig ansatt per år. Det bør være overkommelig for de fleste arbeidsplasser å tilby, på samme måte som toalettpapir og såpe er det. Norske kvinner er i verdenssammenheng privilegerte når det kommer til det meste – så også mensen. De fleste har råd til hygieneprodukter, en virkelighet 500 millioner jenter i verden kan misunne oss. Samtidig er det også mye som gjenstår i likestillingens navn også for menstruerende i Norge.

Som skribentene selv påpeker utgjør normalt ikke hygieneprodukter en stor andel av det årlige budsjettet. De fleste nordiske kvinner klarer å betale for slikt selv. Hvis man i 2024 diskuterer hvem som skal betale for tamponger, så kanskje norske kvinner ikke er spesielt undertrykte?

Reelle problemer finnes dessverre. Aldri før har så mange i Norge vært ofre for æresrelatert vold som nå. Tallene har tredoblet seg siden 2015. Æreskriminalitet er blitt «hverdagskriminalitet», sier en politiadvokat.

Æreskriminalitet er blitt «hverdag» i Norge

Dette problemet, som i stor grad er importert, påvirker nå dessverre ganske mange kvinner i Europa. Er ikke slike saker viktigere enn hvem som betaler for mensprodukter?

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.