Espen Barth Eide kaller det absurd at Israel vil ta av pengene de får inn på vegne av det palestinske selvstyret og bruke dem til å kompensere ofrene for 7. oktober.

Israel vil nemlig gå fra avtalen om å betale ut skattepenger som de tar inn på vegne av palestinerne, og som delvis blir oppbevart under norsk kontroll, skriver VG.

– Mustafa fortalte at det siste Israel har funnet på, er at disse skattepengene skal brukes til å finansiere de israelske ofrene fra massakren i oktober. De vil ta av palestinernes penger, sier Eide, som er hard i beskrivelsen av den israelske reaksjonen.

– Det er absurd, for da straffer man helt andre palestinere for massemordet. Det gir null mening, sier Eide til avisa.

Men det er det samme som NATO/G7 og EU gjør i forhold til Russland; beslaglegger deres innskudd i vestlige finansinstitusjoner for å gi pengene til Ukraina. Foreløpig er det avkastningen, men det er snakk om alle tilgodehavender.

En EU-tjenestemann sier til internasjonale byråer at anerkjennelsen av Palestina vil ha null betydning. Dét blir Eide fortørnet over å høre. Han mener det vil ha stor betydning og lede til at flere anerkjenner.

De tre landenes anerkjennelse av Palestina vil imidlertid ikke påvirke diskusjonene i særlig grad, ifølge en høytstående EU-tjenestemann.

Det er Eide helt uenig i.

– Det er helt utenkelig at dette ikke vil påvirke diskusjonene. I etterkant av disse møtene tror jeg flere europeiske land vil anerkjenne Palestina. Det er jeg ganske sikker på, sier Eide.

Om flere anerkjenner, kan det skape mer dynamikk i arbeidet mot en fredsløsning, mener han.

– Det kan bli en «gamechanger» når det gjelder hvordan vi tenker om fredsprosessen. Vi vet jo at denne diskusjonen nå går i mange europeiske land. Og det at den nå er mer i det åpne rom, fordi vi har anerkjent, tror jeg gir dette en ekstra boost. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.