Utenriksminister Espen Barth Eide er kritisk til det han kaller vestlig dobbeltstandard.

– Ingenting ville gjøre ytre høyre i Israel gladere enn om alle palestinerne dro, slik som i 1948, sier Eide til Klassekampen.

Utenriksministeren jobber med å få ut de 251 palestinerne som norske medier konstant omtaler som «nordmennene fra Gaza».

Eide er klar på at arbeidet er vanskelig, blant annet fordi «sterke krefter i Israel ønsker å fordrive alle palestinerne».

– Det er 37 statsråder i Nethanyahus regjering, og det virker som de har én politikk hver. De mener veldig mye rart. Den ene foreslo for eksempel å bruke atomvåpen mot Gaza, sier Eide med henvisning til kulturarvminister Amihai Eliyahu.

Til tross for at andre utlendinger har sluppet ut tidligere, har norske statsborgere måttet vente lenge på grønt lys. Flere har spekulert i om Israel straffer Norge for å fordømme blokaden og maktbruken i Gaza. Norge er et av få vestlige land som har støttet FNs krav om våpenhvile og har vært tydelig i sin fordømmelse av Israel.

Formannskapet i Trondheim ber ordføreren om å heise det palestinske flagget

I en kronikk i Dagens Næringsliv advarer Eide mot at store deler av verden sitter med et inntrykk av at Vesten lar Israel slippe unna med handlinger land som Russland fordømmes hardt for.

– Det blir veldig lett sett derfra, med rette, som pussig at hvis russerne bomber Kherson og dreper babyer, så protesteres det for all verden, mens hvis Israel gjør det, er det ingen som sier noe. Krise. Veldig dårlig, sier Eide.

Han mener opplevelsen av en dobbeltstandard kan få konsekvenser også i europeiske land.

Eide tror opplevelsen av dobbeltstandard er mindre i Norge, delvis fordi regjeringen i Norge har talt Palestinas sak.

Regjeringen ber nå Stortinget om å vedta at Norge vil anerkjenne Palestina når det vil gagne en fredsprosess.

– Vi er jo veldig for å anerkjenne Palestina. Nå er jeg veldig glad for at vi får vedtatt dette. Det er jo et signal til palestinere og venner av Palestina om at vi faktisk mener dette, avslutter Eide.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.