Centralsjukhuset i Kristianstad får LHBTQ+-sertifisert fødeavdeling. Målet er å gi pasientene bedre behandling uavhengig av kjønn, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller seksuell legning. Den svenske stat bidrar med nesten en halv million kroner.

Blå baller for guttene

Med den nye LHBTQ+-vennlige policyen gås alle rutiner kritisk igjennom. I en korridor på fødestuen ligger det to plastrør som foreldrene putter baller i for hvert barn som fødes: rosa for jenter og blå for gutter. Men som LHBTQ+-sertifisert sykehus skal dette endres. 

Er det ikke forhastet å trekke slutninger om barnets kjønn basert på kjønnsorganenes utforming?

Man må åpne øynene

– Kan vi endre dette, er et spørsmål vi tok opp; finne på noe mer nøytralt eller kanskje foreldrene ikke vil ha rosa for jenter og blått for gutter? Det er så enkelt som å åpne øynene og tenke at man kanskje må endre seg. Hvorfor gjorde vi egentlig det? sier jordmor Hannah McPhee til Norra Skåne.

Centralsjukhuset i Kristianstad var eneste søker i Skåne på tilskudd til homo-, bi-, trans-, queer-, intetkjønn- etc.-sertifisering og ble tildelt et tilskudd på 450.000 svenske kroner.

Flodbølge av fødende menn

McPhee mener at sertifiseringen kan tilføre kunnskap og bedre behandlingen og inkluderingen av pasienter. 

Christina Vallén, leder for fødeavdelingen, tror sertifiseringen kan gjøre sykehuset til en mere attraktiv arbeidsplass.

Noen kommende flodbølge av fødende menn nevner de ikke.

De kunne vokst det av seg: «Kjønns­bekreftende kirurgi» øker risikoen for selv­mord 12 ganger

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.