Onsdag morgen kunngjorde tre europeiske land – Norge, Irland og Spania – overraskende at de den 28. mai vil anerkjenne Palestina som stat. Hverken EU eller andre nasjonale regjeringer var tilsynelatende blitt konsultert på forhånd, og det skapte irritasjon, skriver tyske Focus.

Israelsk bestyrtelse

Israels ambassadør til Tyskland, Ron Prosor, er forferdet over beslutningen om å anerkjenne Palestina efter Hamas’ bestialske angrep på israelske sivile:

– Disse landene gir terrorisme vind i seilene. Ved neste massakre vil de få uskyldiges blod på hendene. Vi kommer ikke til å glemme dette, og vi kommer heller ikke til å tilgi disse landene.

– Vi følger loven

Mandag kunngjorde Karim Khan ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) at han har begjært arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Israels forsvarsminister Yoav Gallant og tre Hamas-ledere, deriblant sjefen selv, Yahya Sinwar.

På spørsmål om hvorvidt Tyskland ville efterkomme en slik ordre om den faktisk blir utstedt, svarte forbundskansler Olaf Scholz’ talsmann, Steffen Hebestreit, bekreftende:

– Selvfølgelig, vi følger loven.

Israels rett til selvforsvar

Også dette har vakt Prosors bestyrtelse

– Dette er skandaløst! Den tyske «Staatsräson» (prinsippet om at statens rettigheter i visse situasjoner er viktigere enn den enkelte borgers rettigheter) blir nu satt på prøve uten om og men. Dette står i kontrast til de svake uttalelsene vi hører fra enkelte institusjoner og politiske aktører. Den offentlige erklæringen om at Israel har rett til selvforsvar, mister troverdighet hvis våre hender blir bundet så snart vi forsvarer oss. Sjefsanklageren setter likhetstegn mellom en demokratisk regjering og Hamas, og demoniserer og delegitimerer dermed Israel og det jødiske folk. Han har fullstendig mistet sitt moralske kompass. Tyskland har et ansvar for å justere dette kompasset. Denne skammelige politiske kampanjen kan bli en spiker i kisten for Vesten og dens institusjoner. La det ikke komme så langt!

Diplomatisk utfordrende

Israels utenriksminister har sendt «en skarp henvendelse til Spanias, Irlands og Norges ambassadører» i Israel etter deres regjeringers beslutning om å tildele «gullmedalje til Hamas-terrorister som kidnappet våre døtre og brente spedbarn». Han vil vise dem en video av terroristenes «brutale og grusomme kidnapping av våre døtre»:

Nylig frigitte video­opptak viser Hamas i fri dressur

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.