Karim Khan. Stillbilde: CNN

Den internasjonale straffe­domstolen (ICC) i Haag søker om arrest­ordre på Hamas-leder Yahya Sinwar og Israels stats­minister Benjamin Netanyahu for krigs­forbrytelser og forbrytelser mot menneske­heten i forbindelse med angrepene på Israel 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza, sier domstolens sjefs­anklager Karim Khan til Christiane Amanpour på CNN.

ICC søker også arrestordre på Israels forsvarsminister Yoav Gallant og de to Hamas-lederne Mohammed Diab Ibrahim al-Masri og Ismail Haniyeh.

Arrestordrene mot de israelske politikerne markerer første gang ICC har rettet søkelyset mot topplederen til en av USAs nære allierte. Avgjørelsen plasserer Netanyahu i selskap med Russlands president Vladimir Putin, som ICC har utstedt en arrestordre mot på grunn av Moskvas krig mot Ukraina.

Et panel av ICC-dommere skal nå vurdere Khans begjæring om arrestordre.

Khan etablerer med det en moralsk ekvivalens mellom Israel og Hamas – og Russland.

Khan sa at anklagene mot Sinwar, Haniyeh og al-Masri omfatter «utryddelse, drap, gisseltaking, voldtekt og seksuelle overgrep i fangenskap».

Anklagene mot Netanyahu og Gallant inkluderer «å forårsake utryddelse, forårsake sult som en krigsmetode, inkludert nektelse av humanitære nødhjelpsforsyninger, bevisst rettet mot sivile i konflikt», sa Khan til Amanpour.

Israel er, i likhet med USA, ikke medlemmer av ICC, som ikke desto mindre påberoper seg jurisdiksjon over de palestinske områdene, opplyser CNN.

Karim Khan er britisk og sønn av en innvandrer til Storbritannia fra Pakistan. Han er broren til den tidligere politikeren Imran Khan, som i 2022 ble straffedømt for seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.