En skadet palestinsk kvinne transporteres til al-Shifa-sykehuset i Gaza City den 5. november 2023. Foto: Abed Khaled / AP / NTB.

«FN nedjusterer antall drepte kvinner og barn i Gaza», melder NTB mandag morgen om en nokså overraskende vending i organisasjon­ens rapportering om dødstallene i krigen.

«Nedjusterer» er litt av et understatement om det som nesten er en halvering:

I sin daglige oppdatering 6. mai opplyste FNs nødhjelps­kontor OCHA at 34.735 mennesker er drept på Gazastripen, blant dem over 9500 kvinner og over 14.500 barn.

To dager senere, 8. mai, publiserte OCHA tall som viste at 34.844 mennesker er blitt drept i krigen så langt, blant dem 4959 kvinner og 7797 barn.

Det var mildest talt ikke vanskelig å forestille seg at Hamas ville blåse opp dødstallene for å sette Israel i dårligst mulig lys i den globale propaganda­krigen som har ledsaget utviklingen på slagmarken.

Pussigere er det derimot hvordan en hel verden tok Hamas-tallene for god fisk, særlig når det er såpass opplagt at det handler om oppdiktede tall.

Ta en titt på de to settene av FN-tall med to dagers mellomrom som NTB viser til.

6. mai er det angivelig blitt drept over 14.500 barn og mer enn 9500 kvinner:

Kilde: FN. Grafikk: Jerusalem Post.

8. mai er de tilsvarende tallene henholdsvis 7797 og 4959, for begges vedkommende en reduksjon på nærmere femti prosent:

Kilde: FN. Grafikk: Jerusalem Post.

«Nedjusteringen» til side: Hvem er det som tror at de akkumulerte tallene over antallet drepte i en krig følger en kurve som er nesten matematisk perfekt?

Dessverre kan ikke journalister flest noe om statistikk (eller vitenskap, eller historie, eller fremmed­språk…), men enhver statistiker kan fortelle at disse tallene ikke er hentet fra virkelig­hetens verden. Det er da også over to måneder siden en fremstående statistiker i USA forklarte nettopp det.

Det bemerkelsesverdige er hvordan Hamas-tall som ukritisk er blitt formidlet av journalister, har forvandlet løgner fra en terror­organisasjon til offisielle sannheter som er blitt spredt overalt, ikke minst av USAs president.

Elliott Abrams, som har vært en del av det utenrikspolitiske apparatet til flere republikanske presidenter i USA, tar for seg fenomenet i et blogginnlegg hos Council on Foreign Relations.

Han observerer innledningsvis hvordan terror­organisasjonen som er part i en krig, hele tiden er blitt hvitvasket som en legitim og pålitelig myndighet:

Fra Gaza-krigens begynnelse den 7. oktober har nesten alle uttalelser om palestinske dødsofre vært basert på Hamas’ tall. «Gazas helse­departement» eller «regjeringens mediekontor» er de vanlige kildene, som om disse ordene skulle bety noe annet enn Hamas.

Hamas-propagandaen har gått sin seiersgang, der Det hvite hus bare er prikken over i-en:

FN hevdet at 23.084 mennesker var drept innen 7. januar. Den 29. februar sa NPR at mer enn 30.000 var blitt drept. Wikipedia sier: «Per 8. mai …. er over 34 2623 blitt drept, 70 % av dem er kvinner og mindreårige.» Time Magazine brakte 15. mars en artikkel av en professor ved Columbia University School of Public Health som hevdet at mer enn 30.000 var døde, og sa: «Faktisk er tallene sannsynligvis konservative. Vitenskapen er ekstremt klar.» President Biden har selv brukt tallet 30 000 i sin State of the Union-tale.

Dette er jo bare ett av mange eksempler på at en løgn kan etableres som en sannhet hvis man lykkes i å skape en kjede av gjen­fortelling­er som ender med å skape et narrativ. I vår tidsalder sprer slike seg som ild i tørt gress, for å bruke et uttrykk som ble myntet før memene kunne sette fyr på hele den digitale verdenen. Plenen er ikke bare internett, men hodene – wetwaren – på alle zombier der.

Nå virker det imidlertid som om FN prøver å vikle seg litt løs fra Hamas’ løgner om antall drepte. Organisasjonen skjønner kanskje at det kan straffe seg å tøye strikken altfor langt? Eller er det et taktisk tilbaketog i håp om å befeste en løgn som ikke er fullt så stor?

Uansett må de ikke slippe unna så lett:

Som David Adesnik fra Foundation for the Defense of Democracies bemerket: «Denne endringen kan være et signal om at FN endelig har innsett mangelen på bevis bak Hamas’ opprinnelige påstander om at mer enn 14.000 barn og 9000 kvinner har blitt drept i Gaza. I så fall bør FN gjøre det klart at de har mistet tilliten til kilder som de har bekreftet troverdigheten til i månedsvis.»

Og hvorfor skal vi stole på de justerte tallene?

Men hvem kan si at de nye og lavere tallene fra Hamas er troverdige? Og hvorfor akseptere tallene på over 34.000, når Hamas har erkjent at de ikke kan identifisere og oppgi navn på 10.000 av disse?

Abrams etterlyser et oppgjør med den ukritiske spredningen av løgnene som går utover bare det å feie dem under teppet:

Nå erkjenner til og med FN, eller en del av FN, i all stillhet at de blindt aksepterte Hamas’ tall som var ment å villede. Andre som aksepterte Hamas-propagandaen, bør gjøre det samme, og alle har en forpliktelse til å ta et oppgjør – ikke minst mediene i USA og andre steder.

Jeg venter på at New York Times, Washington Post og NPR skal rapportere om dette, men det kan bli en lang ventetid.

Det er ikke lett å forstå hvordan Vesten kunne synke så dypt at de fleste av dens institusjoner endte opp som propaganda­maskiner for en terror­bevegelse som representerer en islamisme som utgjør en eksistensiell trussel ikke bare mot Israel, men mot hele den vestlige sivilisasjonen.

Lærdommen for folk i Vesten er at de må slutte å stole på det de har betraktet som sine institusjoner. De er noen andres.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.