Bare tre ganger siste 20 år har optimismen blant norske arbeidsgiverne vært lavere enn nå, viser en bedriftsundersøkelse fra NAV.

– Vi må tilbake til 2016 for å finne lavere optimisme, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Færre virksomheter venter å kunne ansette flere ansatte i år. Netto er det kun 1 av 10 bedrifter som venter økt sysselsetting.

Optimismen var lavere kun tre ganger tidligere, etter oljeprisnedgangen i 2014-2016, etter finanskrisen 2008-2009, og etter lavkonjunkturen i 2002-2003.

Samtidig som norske virksomheter melder om litt dårligere utsikter melder de også om mindre mangel på arbeidskraft. Samtidig er ledigheten fortsatt lav, historisk sett.

Nesten hver fjerde virksomhet (23 prosent) oppgir at de har rekrutteringsproblemer. Det er 3 prosentpoeng lavere enn i fjor.

For 14 prosent var problemene så store at de ikke fikk ansatt arbeidskraften de trengte, mens 9 prosent oppgir at de valgte å ansette noen med annen kompetanse eller lavere kompetanse.

– Alt i alt er det fortsatt store muligheter til å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet, sier Holte.

NAVs bedriftsundersøkelse er blitt utgitt en eller to ganger i året siden 2003.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.