Først la lederen seg flat, mens generalsekretæren i Rød Ungdom Syver Kleve Kolstad holdt fast ved at Jonas Gahr Støre støttet terror. Astrid Hoem ble vonbroten og søndag krøp også Kolstad til korset.

Etter å ha tenkt meg grundigere om har jeg nå sletta videoen jeg la ut på TikTok, som NRK nylig omtalte. Det blir helt feil å kalle Støre for en terrorist, eller si at han gjør «terroristiske ting», slik jeg sa i videoen. Det er viktig å være presis i diskusjonen om Norges forhold til Israel som terrorstat og det pågående folkemordet mot Palestinerne. Det fikk jeg ikke til med den videoen.

Jeg har full forståelse for at AUF reagerer på at ordet «terrorist» blir brukt til å beskrive Arbeiderpartiets leder. Jeg vil på ingen måte undergrave det forferdelige terrorangrepet AUF og AP ble utsatt for på Utøya.
Jeg har uttrykt meg på måter som har vært uheldige i forbindelse med denne saken. Jeg skal skjerpe meg og sørge for at retorikken min blir mer presis fremover.
Hvorfor dette tilbaketoget er verd å notere er fordi Kolstad gjorde noe folk til høyre for Ap er blitt korsfestet for: De har tillatt seg å kritisere Ap selv om de er blitt møtt med hva AUF ble utsatt for på Utøya.
Kleve synes ikke AUF skal ha lov å bruke Utøya, eller dra «Utøyakortet» som Snorre Valen kaller det.

Samme dag fastslo samtidig organisasjonens generalsekretær Syver Kleve Kolstad at 22. juli brukes som motargument mot folk som kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre, og kalte det «helt forkastelig».

– Det er ingen tvil om at Støre støtter terrorisme, sier Kolstad i en Tiktok-video ifølge kanalen.

– Jonas Gahr Støre støtter opp om terror ved at han lar norske penger investeres i Israel. Dermed støtter han også opp om Israels terror mot palestinerne, utdypet han overfor NRK.

Utøyakortet betyr således at AUF og Ap har immunitet mot kritikk som kan berøre terror, nå også for manglende kritikk mot Israel.

– Det er mange som er skuffa, kanskje særlig fordi det kommer fra venstresida. Vi har sagt at den moderate høyresida må ta ansvar for å si tydelig fra når man ser at ytre høyre bruker denne typen språkbruk. Da må vi også på venstresida si tydelig fra når vi ser at de ordene brukes i vårt eget omland, sier Hoem.

AUFs generalsekretær Jan Halvor Vaag Endrerud betegner uttalelsene «på grensa til uproft.»

– Dette er bare et bevis på at man ikke har forstått alvoret i de påstandene sine. Jeg føler at unnskyldningene som har kommet de siste dagene, ikke har vært reelle. (NTB)

At både venstresiden og høyresiden har nå brukt «Utøyakortet». Det er således en milepæl som er passert, selv om Rød Ungdom beklaget. Sylvi Listhaug sto faktisk fast da hun trakk seg og sa det var et spørsmål om ytringsfrihet.

Det var det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.