MDG-leder Arild Hermstad refser både regjeringen og oljeselskapene for å drive rovdrift på klodens klima. Nå vil partiet fase ut oljen i Finnmark.

Dette melder NTB-Peter Tálos.

Arild Hermstad åpnet landsmøtet for Miljøpartiet De Grønne med kraftige utfall mot regjeringens planer for utvinning av olje og gass i nordområdene. Han viste til at Hammerfest kommune, til tross for Equinors utbygging av gassterminalen på Melkøya, er satt under statlig administrasjon.

– Oljeselskapene er vår tids tobakksselskaper, og de gjør alt de kan for å grønnvaske seg mens de driver rovdrift på klodens klima. Ja, oljebransjen er gullkalven som er blitt til en gjøkunge, den fortrenger alle rundt seg, sa Hermstad til landsmøtet.

Salen reagerte med applaus.

Hermstad sa at MDG vil fase ut oljevirksomheten også i Finnmark.

– Oljeindustrien har ingen plass i Norge, Finnmark eller i Barentshavet, sa Hermstad, som måtte oppfordre den stille salen til å klappe.

Vil ha ny EU-kamp

Hermstad angrep  regjeringen på flere punkter, og beskyldte finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for å mangle sunt bondevett. Også arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) fikk kritikk for manglende vilje til å berøre spørsmålet om kortere arbeidsdag og mer fritid for lønnsmottakere.

– Kanskje det å jobbe litt mindre og leve litt mer hadde vært en idé, spurte Hermstad.

Det høres jo flott ut, men noen må betale hvis timelønnen stiger med 33 prosent.

MDG er klare motstandere av norsk EU-medlemskap, og Hermstad bemerket at halvparten av alle saker i et norsk kommunestyre er berørt av reglene fra EU og EØS-avtalen.

– Men Støre, han klarer ikke, tør ikke, vil ikke, starte en EU-debatt i Norge. Han mener det er alt for polariserende. Men er det slik at en statsleder ikke skal ta tak i en av de viktigste utfordringene i vår tid fordi han tenker at det er for polariserende, spurte Hermstad.

2025: Et naturvalg

Hermstad kritiserte både Vedum og landbruksminister Geir Pollestad (Sp) for å undervurdere nedbyggingen av naturen. Han vil at fokuset skal rettes mot det som MDG anser som det viktige i debatten.

– Senterpartiets ledelse fordummer debatten, og de gjør det med vilje. Vedum og Sp burde legge bort dumme avsporinger, sa Hermstad.

Miljøpartiet vaker under sperregrensen på 4 prosent. Deres prestasjoner i Oslo har ikke imponert så mange. Optimismen om en retur til en oppslutning solid over denne grensen var allikevel merkbar i landsmøtesalen på Fornebu.

– Vi skal gruse sperregrensen ved neste stortingsvalg, sa Hermstad, som leste dikt for partimedlemmene

– Kjære landsmøte, vi er som trekkfuglene. Vi kommer alltid tilbake, vi skaper endring, og sammen kan vi få til de utroligste ting. Klart at vi kan redde verden, sa partilederen.

Man kan, hvis man føler for det, ønske Hermstad og MDG lykke til i valget i 2025.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.