Kate Schneider, forsker ved Johns Hopkins University, er svært kritisk til Gunhild Stordalens kjøttfrie dietter.

– Vi har nok mat, men folk sulter fortsatt, sier Schneider, og legger til:

– Vi står overfor en situasjon med svært dårlig kostholds kvalitet over hele verden, og det er på tvers av inntektsspekteret. Vi har økende matusikkerhet og sult, samt økende forekomst av diettrelaterte ikke-smittsomme sykdommer.

En av løsningene som tidligere har blitt presentert, er EAT-Lancet sin rapport. Den såkalte «Planetary Health» -dietten, har blitt frontet av blant annet Gunnhild Stordalen. Dietten legger mye vekt på å kutte kraftig i inntaket av kjøtt- og meieriprodukter, og øke inntaket av frukt og grønnsaker, skriver Nationen.

PR-katastrofe for EAT-Stordalen

Schneider sin forskningsgruppe mener imidlertid at denne dietten er svært urealistisk.

– Til syvende og sist er det ikke rimelig. I høyinntektsland har vi råd til det, men i land med lavere inntekt er det ganske urealistisk og urimelig. Det vi gjør nå er ikke bra, men det er kanskje ikke Planetary Health dietten heller, sier hun.

Schneider sier også at store selskaper har fått svært mye makt over verdens matsystemer, og at dette er uheldig.

– Vi ser enorme mengder bedriftskonsentrasjon som gir uforholdsmessig makt til en håndfull multinasjonale selskaper som bestemmer hvilke matalternativ vi ser og hvordan kvaliteten er i matsystemene våre, avslutter Schneider.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.