NTB

Utenriksdepartementet i USA mener fem israelske militærenheter har begått grove menneskerettighetsbrudd. Hendelsene skal ha funnet sted før Gaza-krigen.

Det er første gang USA kommer til en slik slutning om israelske styrker. Det har likevel ikke hindret enhetene i å motta militær støtte fra USA.

Fire av de fem enhetene skal ha ordnet opp i forholdene, mens Israel har sendt tilleggsinformasjon om den femte militærenheten, ifølge utenriksdepartementets talsperson Vedant Patel. I det femte tilfellet har ikke USA avgjort om utbedringen har vært tilstrekkelig og er fortsatt i samtaler med Israel.

Patel ville ikke gå nærmere inn på hvilke menneskerettighetsbrudd det er snakk om, hvilke enheter som var involvert eller hvilke utbedringstiltak som er foretatt.

Vestbredden

Ingen av hendelsene det refereres til har funnet sted på Gazastripen, ifølge amerikanske myndigheter.

Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP er det særlig en enhet, Netzah Yehuda-bataljonen som tidligere opererte på den okkuperte Vestbredden, som er i søkelyset. Det er denne bataljonen som antas å være den femte enheten, som USA da ennå ikke har kommet til en slutning om, skriver Reuters.

Menneskerettighetsorganisasjoner sier de har meldt fra om hendelser der israelske militærenheter har vært involvert til det amerikanske utenriksdepartementet – inkludert utenomrettslige drap, tortur og fysisk mishandling, de fleste angivelig begått mot palestinere på den okkuperte Vestbredden.

Sanksjoner

USAs utenriksminister Antony Blinken har tidligere sagt at USA vurderer å innføre sanksjoner mot enheter i den israelske hæren som anklages for brudd på menneskerettighetene.

Etter den uttalelsen sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han ville kjempe mot sanksjoner innført mot israelske militærenheter. Politikerne Benny Gantz og Yoav Gallant, begge medlemmer av det israelske krigskabinettet, har siden hatt samtaler med Blinken.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.