NTB

Russland har fengslet mange tusen sivile ukrainere i okkupasjonen av landet. Espen Barth Eide (Ap) krever at «skrekk-regimet» løslater dem umiddelbart.

Helt siden 2014 har Russland utsatt ukrainere for omfattende frihetsberøvelse, ifølge en rapport fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Norske Cecilie Hellestveit er en av tre uavhengige eksperter som står bak rapporten.

De dokumenterer hvordan ukrainere blir utsatt for tortur, mishandling og seksuell vold i russisk fangenskap.

– Denne rapporten er viktig dokumentasjon av situasjonen for sivile ukrainere i russisk-kontrollerte områder. Den forteller om et skrekk-regime og viser hvorfor det er så viktig å støtte Ukrainas frihetskamp, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en epost.

Han sier rapporten gir et rystende innblikk i hvordan sivile lever i frykt.

– Mange tusen sivile ukrainere blir holdt fanget i sitt eget land av russiske okkupasjonsmakter. De blir utsatt for trusler, tortur, seksuell vold og i verste fall, drap. Også familiemedlemmer til fengslede blir utsatt for represalier. De færreste får en forklaring på hvorfor de blir fengslet, sier Eide.

Han sier at Russland umiddelbart må stanse den ulovlige krigføringen og løslatte sivile fanger.

– Vi vil følge opp fra norsk side, sier han.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.