Både ukrainske og russiske krigsfanger har vært utsatt for tortur, i form av vold, elektrosjokk og ydmykende behandling mens de var nakne, hevder FN.

Verken Russland eller Ukraina ser ut til å overholde forbudet i folkeretten mot tortur, men den dårlige behandlingen av ukrainske fanger er mer systematisk, sier leder Matilda Bogner i FNs organ for overvåking av menneskerettigheter i Ukraina.

FN-granskere har de siste månedene intervjuet 159 krigsfanger som holdes av Russland og 175 krigsfanger som holdes av Ukraina. Ukraina ga tilgang til personene mens de var i fangenskap, noe Russland ikke gjorde. De ukrainske fangene ble derfor intervjuet etter at de var løslatt. (NTB)

Et flertall av de ukrainske krigsfangene hevder å ha vært utsatt for tortur under russisk fangenskap. Det dreier seg om vold, trusler, hundeangrep og andre former for mishandling.

– Hendene og øyene deres var teipet så hardt at de fikk sår på håndledd og i ansiktet, sier Bogner.

– Tortur og dårlig behandling ble ikke bare brukt for å hente militær informasjon. De ble også brukt daglig for å true og ydmyke dem.

Historien som blir fortalt av de russiske krigsfangene er annerledes. Men også de forteller om nedverdigende forhold under transport til leirer og interneringssentre.

– Nakne ble de stuet inn i lastebiler eller varebiler med hendene bundet bak ryggen, sier Bogner.

Kiev har flere ganger anklaget russerne for henrettelser av ukrainske krigsfanger og også sivile. Flere av de russiske krigsfangene har også fortalt om henrettelser begått av ukrainske styrker.

– I flere tilfeller er krigsfanger blitt knivstukket eller utsatt for elektriske sjokk av ukrainske politifolk, offiserer eller militærpersonell.

Bogner understreker at det er viktig at slike krigsforbrytelser avdekkes og etterforskes, og hyller Ukrainas beslutning om å iverksette undersøkelser av sakene.

Les også:

Russland hevder å ha fullført tilbaketrekkingen fra Kherson

Kjøp julegavene fra Document!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.