De amerikanske aksjemarkedene stupte på grunn av frykt for stagflasjon i den amerikanske økonomien, som opplever lav vekst og stigende inflasjon.

Aksjene på Wall Street falt kraftig da offisielle tall viste at USAs BNP vokste mindre enn forventet i årets tre første måneder.

Veksten på 1,6 prosent var lavere enn prognosene på 2,4 prosent, og kom samtidig som separate data indikerte at inflasjonen tok seg opp i et raskere tempo enn forutsett, skriver Wall Street Journal.

Til tross for den fortsatte veksten fokuserte investorene på inflasjonsdata som var høyere enn forventet, og som ga det siste beviset på at amerikanerne står overfor et sterkt prispress i hele økonomien.

Den evigvarende inflasjonen utløste et salg av obligasjoner, noe som sendte rentene på den 10-årige statsobligasjonen over 4.7 prosent for første gang i år. Amerikanske aksjer falt i mellomtiden, med Dow Jones Industrial Average som falt med over 600 poeng i morgenhandelen.

Kjerneindeksen for PCE-priser, som overvåkes nøye av Federal Reserve, steg til 3.7 prosent i løpet av første kvartal, foran analytikernes forventninger på 3.4p prosent.

Som et resultat av dette nedjusterte traderne forventningene til den amerikanske sentralbankens første rentenedsettelse, som nå er priset inn til å skje i desember i stedet for november.

Ian Lyngen ved BMO Capital Markets advarte om at «stagflasjonspratet vil helt sikkert ta seg opp i kjølvannet av disse tallene», skriver The Telegraph.

Det var allerede forventet at de amerikanske aksjemarkedene ville begynne dagen lavere etter at Meta avslørte planer om å øke utgiftene til kunstig intelligens-teknologi, noe som skremte investorer som søker avkastning.

Dow Jones Industrial Average stupte med 1.3 prosent etter åpningsklokken til 37,977.20, mens S&P 500 falt 1.4 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq Composite ble hardest rammet, og falt med 2,2 prosen, da mer enn 190 milliarder dollar av verdien til Meta forsvant i løse luften.

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.