Regjeringens positive holdning til mineralutvinning på havbunnen overrasket både miljøbevegelsen og EU. Nå kommer det frem at Norge har et samarbeid med USA. Næringsminister Jan Christian Vestre har vært i Washington og inngått en konkret avtale om utvinning av mineraler. Det løfter planene opp på et helt annet nivå.
De færreste har fått med seg at Norge og USA inngikk en intensjonsavtale i fjor høst. Den nye avtalen bygger på denne.
Vestre møtte sikkerhetsrådgiver for internasjonal økonomi, Daleep Singh, i Washington, og deretter kom det en uttalelse fra Det hvite hus: USA og Norge skal samarbeide om mineralutvinning.
– Intensjonsavtalen er et viktig skritt for ytterligere styrking av framtidig strategisk samarbeid mellom USA og Norge når det gjelder kritiske mineraler, står det i uttalelsen fra Det hvite hus.

– I henhold til avtalen har USA og Norge til hensikt å bygge videre på flere måneder med konstruktiv dialog gjennom en koordinert tilnærming overfor utfordringene og mulighetene som er kjennetegnet på markedene for kritiske mineraler, står det videre i uttalelsen. (NTB)

Samarbeidet mellom USA og Norge er blitt tettere. USA har fått tilgang til 12 baser i Norge hvor de kan etablere en base innenfor basen med ekstraterritoriell jurisdiksjon, dvs. at det er amerikansk lov som gjelder, og ikke norsk.

Norge har også brutt de etablerte reglene for øving i nord, og USA øver tett opp til den russiske grensen, med tilhørende økt spenningsnivå.

Miljøbevegelsen reagerer kraftig på at utvinning på havbunnen går så fort. Men det kan se ut til at toget er gått. EU kommer neppe til å gjøre alvor av sine betenkeligheter. Målet er å gjøre seg mindre avhengig av Kina.

Det hvite hus peker på at samarbeidet blant annet skal fokusere på å ivareta hensyn til arbeids- og miljøforhold i globale forsyningsledd.

– Med denne intensjonsavtalen har USA og Norge til hensikt å styrke samarbeidet for å sikre langsiktig kommersiell levedyktighet for en bærekraftig, markedsorientert gruve- og foredlingsdrift på høyt nivå av kritiske mineraler i USA, Norge og resten av verden, står det i uttalelsen fra Det hvite hus. (NTB)

De som hadde sett for seg en langsiktig utredning av konsekvensene av utvinning, før et eventuelt vedtak ble gjort, har kommet for sent til mølla.

Avgjørelsen ser ut til allerede å være tatt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.