Det hjelper ikke om innvandrere har bolig, utdannelse og arbeid hvis de bruker sin posisjon til å under­grave Danmark innenfra, sa sosial­demokraten Frederik Vad i det danske Folke­tinget sist uke i en tale om har fått velfortjent oppmerksomhet.

Den unge folketings­representanten sa ting som alle informerte personer vet, som at antallet innvandrere betyr noe og at innvandrings­politikken må være aktiv, eller at erfaringene fra Sverige viser at kriminelle innvandrere har infiltrert hele samfunnet.

Det er likevel uvanlig realitets­orientert tale til å komme fra en politiker, og da ikke minst fra en sosial­demokratisk sådan.

Opptaket er vist i en Dagsorden-sending tidligere denne uken, men fortjener også å fremheves spesielt, for Vads forståelse av f.eks. klankultur er høyt utviklet. Et parallell­samfunn trenger ikke bare handle om boligområder, men også om et kantinebord i en statlig etat, sier han.

Observasjonen reiser problem­stillinger som er fantastisk ubehagelige i et samfunn der det er opplest og vedtatt at ens bakgrunn ikke skal spille noen rolle. Bare det å spørre om hvor en klankulturell infiltratør har sin lojalitet, bryter ideologiske tabuer – og påkaller sikkerhets­myndigheters interesse.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.