NTB

Tysk politi stoppet lørdag en tre dager lang konferanse om Palestina i Berlin på grunn av frykt for antisemittiske uttalelser.

Konferansen som propalestinske grupper sto bak, inkludert partiet DIEM25 til den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis, hadde som formål å belyse det de kaller Israels folkemord i Gaza.

Politiet grep inn da en taler som ble nektet adgang til Tyskland, startet sin tale på videolink. Strømmen ble brutt, og de siste to dagene av konferansen ble avlyst.

Taleren, den britisk-palestinske kirurgen Salman Abu Sitta, skrev et essay i januar der han uttrykte forståelse for Hamas-angrepet på Israel i oktober i fjor. Han ble stoppet i passkontrollen i Berlin fredag.

Arrangørene av konferansen kaller politiets inngripen utålelig i et demokratisk samfunn og sier de ble behandlet som kriminelle.

Tysklands sterke støtte til Israel og frykt for antisemittisme har sin bakgrunn i holocaust, det tyske folkemordet på jødene under andre verdenskrig.

Men i Tyskland som i andre land er det voksende opposisjon mot krigen i Gaza, og aktivister klager på at protester og demonstrasjoner jevnlig blir avbrutt av politiet som er på vakt mot alt som kan tolkes som antisemittisme.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.