EUs utenrikssjef Josep Borrell mener Europa må forberede seg på «en fullskala-konflikt» i lys av Vladimir Putins Ukraina-krig.

– Russland truer Europa. Både gjennom sin krig i Ukraina, men også gjennom hybridangrep mot EUs medlemsland, sier Borrell, ifølge Financial Times.

Borrell mener Europa er nødt til å forberede seg på en potensiell storkrig i framtiden.

– En høyintensitetskrig, en konvensjonell krig, i Europa er ikke lenger en fantasi, sier han om det han også kaller faren for «en fullskala-konflikt».

Tidligere har både USAs forsvarsminister Lloyd Austin, Latvias utenriksminister Krišjānis Kariņš og tidligere general Rajmund Andrzejczak i Polen, advart om tilsvarende.

Øyvind Østerud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), rister imidlertid på hodet av Borrells ferske advarsel, og mener EUs utenrikssjef overdriver krigsfaren for Europas del.

– Jeg syns det er alarmistisk, innleder UiO-professoren til Dagsavisen.

Et sterkere vesteuropeisk forsvar er i seg selv avskrekkende mot en russisk militærmakt, påpeker han.

– Vi skal være forberedt på det verste, ja, og vi må avskrekke «eventyrpolitikk» østfra. Men at faren for krig vestover i Europa er overhengende? Det tror jeg altså ikke, avslutter Østerud.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.