Vestfronten på Nidarosdomen ble mandag ettermiddag nedtagget med 666, pluss andre mer uklare budskap. En mann i 40-årene ble raskt pågrepet av politiet, men de ansvarlige for nasjonalhelligdommen er sjokkert. Katedralen fra 1070 har ikke vært særlig utsatt for hærverk, men den ble forsøkt påtent før jul i 2020. Denne gang ble alle dørene i de tre portalene på Vestfronten utsatt for tagging, pluss et område av kirkemuren fra middelalderen.

Tallrekken 666 omtales blant annet som Dyrets merke eller Antikrist, og brukes ikke minst av satanister og andre som er mindre begeistret for alt kristent. Og er ofte gjennomgående tema ved ikke-islamske angrep på kirker i land hvor dette skjer særlig hyppig. Som i Frankrike og Tyskland.

Sjokkert kirkeansvarlig

– Jeg er sjokkert og utrolig lei meg. Jeg er veldig overrasket, men samtidig minner det meg om hva slags situasjon og verden vi lever i. Først og fremst er jeg lei meg. sier Bjørgvin Thorsteinsson, til Adresseavisen.

Han er direktør ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR), det vil si en statlig etat opprettet i 1869, med hovedansvar for gjenreisning og bevaring av Nidarosdomen og Erkebispegården i Trondheim.

Thorsteinsson berømmer folk på stedet som så hærverket pågå, og som slo alarm.

– Det som er fint er at vi umiddelbart får reaksjoner fra folk som varsler om det som er skjedd. Politiet er også kjemperaskt på stedet og får tak i vedkommende, som tilsynelatende er en forstyrret person, sier Thorsteinsson.

Han utbroderer ikke temaet 666, og vil ikke spekulere for mye i hva som ligger bak hærverket.

– Tre sekstall og noen av bokstavene vet vi hva betyr. Ellers ønsker jeg ikke å spekulere hva som er årsaken til dette, sier han.

Mandag kveld var arbeidet med å fjerne taggingen på Nidarosdomen i full gang.

Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen ble utsatt for grovt hærverk 8. april 2024. Flere av dørene på Vestfronten og kirkemur fra middelalderen ble nedtagget med oransje budskap som den antikristne tallrekken 666. Arbeid med å fjerne taggingen ble satt igang samme kveld. Foto: Stein Adler Bernhoft.

Også «XY» og «Hitler»

Den pågrepne mannen rakk også å tagge ned kafeen og souvenirbutikken ved Nidarosdomen med budskap som XY, XX og budskap og koder som ikke umiddelbart var forståelig kanskje. På Trondheim kunstmuseum på nabotomten til katedralen hadde mannen skrevet «Hitler». Han skal også ha tagget hakekors.

Politiet kjenner til mannen fra før, og det opprettes sak, sier politiet til Adresseavisen.

Vestfronten med alle sine skulpturer var det siste som ble fullført ved restaureringen av Nidarosdomen. Dette er domkirkens hovedfasade og den rikeste siden av kirken. Restaureringen av vestfronten pågikk fra 1901 til 1969, og siste statue ble satt opp i 1983. Denne delen av kirken er også den yngste av den opprinnelige konstruksjonen, erkebiskop Sigurd Eindrideson la ned grunnsteinen til vestfronten i 1248, ifølge Wikipedia.

Sånn ser den nederste delen av Vestfronten ut når den ikke er nedtagget:

Bryllup i Nidarosdomen. Vestfronten med alle sine skulpturer var det siste som ble fullført ved restaureringen av nasjonalhelligdommen. Dette er domkirkens hovedfasade og den rikeste siden av kirken. Vestfronten har tre portaler. Foto: Bente Haarstad

Som nevnt utsettes Nidarosdomen sjeldent for hærverk, når en ser bort i fra gravsteinskjending og slikt, på den fredede kirkegården ved katedralen. Men i desember 2020 ble en person siktet for grovt skadeverk, etter å ha forsøkt å tenne på nasjonalhelligdommen. Branntilløpet var inntil en utgangsdør av tre. Røyk sivet inn i kirken, men det skal ikke ha blitt store materielle skader. Det er mye kameraovervåkning i området, som bidro til å styrke mistanken mot den pågrepne dengang.

Siktelsen dengang lød på grovt skadeverk etter straffeloven § 352, som blant annet omhandler følgende: Ved avgjørelsen av om skadeverket er grovt skal det særlig legges vekt på skadeverkets art og objekt, for eksempel om det er rettet mot gjenstander til alminnelig nytte eller pryd, eller som har historisk, nasjonal eller religiøs verdi.

Kristofobi og kirkeangrep i Vesten og andre land

Nå vet ikke vi om angrepet på Nidarosdomen skyldes total sinnsforvirring eller andre motiv, men Document har gjennom år rapportert om angrep på, og ødeleggelser av kirker rundt om i Europa og andre steder, utover de rene terrorangrepene. Angrep som synes å øke i omfang jo mer man forsøker å avkristne Vesten.

For eksempel ble 2.339 kirker i Hellas skjendet i årene 2015–2020. En ny rapport avdekker ikke bare omfanget, men ser en sammenheng mellom den store asylinnvandringen fra muslimske land og angrep på gresk-ortodokse kirker.
En marokkaner satte fyr på en kirke utenfor Milano før jul, og en somalier satte fyr på Dombås kirke og Sel kirke i 2020.

I Nigeria har muslimer satt fyr på eller ødelagt rundt 20 000 kirker i løpet av det siste tiåret. Heller ikke USA er uberørt. Angrep på amerikanske kirker har økt med nesten 800 prosent på mindre enn seks år.

For å nevne noe. Som øvrige medier knapt vil ta i med ildtang, utover å rapportere fakta når de står på egen dørstokk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.