Muslimer i fredagsbønn i moske. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

På Skärholmen sør i Stockholm pågår det et storstilt byggeprosjekt. Men det er verken boliger eller forretningslokaler som bygges. Her skal byens nye gigantmoske stå.

Forbipasserende ved Skärholmen sør i Stockholm kan få inntrykk av at det er sårt tiltrengte boliger som bygges.

Det sprenges, graves og mures, og det er et stort byggeprosjekt i sving.

Men det som nå oppføres her, er i stedet det som omtales som Skandinavias største moske.

Det er ved Skärholmsvägen i den innvandrerdominerte Stockholms-forstaden at det enorme moskekomplekset på 3000 kvadratmeter skal prege og dominere sitt nærmiljø.

Samnytt melder om saken.

Klarsignalet for reguleringsplanen ble gitt tilbake i 2014, og arbeidet ble igangsatt i fjor høst. Men først nå begynner det virkelig å synes hvor stort og omfattende dette skal bli.

Park- og rekreasjonsområde må bort

For å gi plass til den gigantiske moskeen, måtte store mengder stein sprenges bort. Det går på bekostning av andre tilbud beboerne i byen har hatt til nå.

Parken med åpne gressplener, gang- og sykkelveier for allmenn rekreasjon som supplerte det populære naturområdet i en ellers grå betong-bydel, forsvinner også når islam nå prioriteres.

Stockholm kommune skriver på sine nettsider at de har oppfylt kravet om at moskeens kuppeldekkede bønnesal må vende mot Mekka. Det vil også være doble minareter hvorfra muslimske bønnerop på arabisk vil lyde fra høyttalere og bli hørt vidt og bredt.

Stockholm by er blitt forvandlet.

Skärholmen er for øvrig et område preget av utrygghet og kriminalitet. Det omtales som et sted «på grensen til» å bli et såkalt utsatt område i Sverige.

Fra kommunen omtales det hele med begeistring:

«Moskeen er ikke bare et bygg for gudstjeneste og bønn. Det er et levende samfunnshus for utdanning, sosialt samvær, lek, trening og feiringer», skriver Stockholm kommune anerkjennende. Tanken er at du ikke skal måtte bevege deg utenfor det såkalte muslimske samfunnet uansett hva du trenger å gjøre.

For å gi plass til en stor parkeringsplass for moskeen, må flere gangveier flyttes.

Det er ikke klart om kostnadene for slike endringer i området rundt moskeen skal betales av moskébyggerne Skärholmens stiftelse eller havne hos skattebetalerne. Mange vil mistenke det sistnevnte.

Minst like lyrisk og jublende som Stockholm kommunes omtalte den nye, gigantiske moskeen er selskapet Maree Design & Projektbyrå AB. Det er de som har ansvaret for gjennomføringen:

«Vi har fått i oppdrag å tegne Skärholmens nye moské! Moskeen blir en av Skandinavias største og utgjør ca. 3000 m²», skriver de i et innlegg på Facebook.

Startet tross manglende finansiering

Stockholm Mevlana Mosque & Education Center, som komplekset offisielt heter, skal etter planen være klart til innvielse sommeren 2025.

Men til tross for at byggingen er i full gang, har den ennå ikke full finansiering på plass. Kun en tredjedel av pengene som trengs, er fremskaffet. Det er uvisst hvordan de likevel kunne få klarsignal fra Stockholm kommune.

Men pengene skal inn. Nå appelleres det til alle muslimer i Sverige om å donere en sum, slik at byggingen ikke må avbrytes og stå halvferdig.

«Prosjektet trenger din støtte! Gå inn på donasjonssiden for å være en del av dette unike og verdifulle prosjektet!», skriver de på sine nettsider.

Les også: 

Snart er hele Sverige et «utsatt område»

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.