Kreml-talsmann Dmitrij Peskov retter en sterk advarsel til EU om ikke å beslaglegge russiske midler frosset i Europa og gi dem til Ukraina. Det er snakk om hele 2.200 milliarder. Peskov sier det vil få uante følger hvis EU forgriper seg på deres midler.

Men EUs utenrikssjef Josep Borrell har foreslått å ta 90 prosent av de russiske midlene som er fryst av EU i ulike europeiske banker, og bruke dem til å kjøpe våpen til Ukraina.

Russerne risikerer m.a.o å bli drept av våpen innkjøpt for deres egne penger.

Hvis det var snakk om gjenoppbygging ville det stilt seg noe annerledes, men EU ønsker å bruke pengene på våpen.

Dette er tyveri og vil ødelegge Europas rykte av å være en pålitelig forsvarer av eiendomsrett, sier Putin-talsmann Dimitrij Peskov.
– Europa er fullstendig klar over hvilke skader slike beslutninger vil påføre økonomien deres, sier Peskov.
– Personene som er involvert i disse beslutningene, og landene som står for beslutningene, vil bli gjenstand for flere tiår med søksmål, advarer han.
Rundt 70 prosent av russiske verdier som er fryst i vestlige land, befinner seg i verdipapirsentralen Euroclear i Belgia. De sitter på fryste russiske verdier tilsvarende rundt 2.200 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukraina klager over at de mangler ammunisjon. Men Avdijivka falt ikke pga mangel på ammunisjon, men mangel på mannskap og dårlig ledelse. Zelenskyj gjør en last stand i byer som de ikke har krefter til å holde. De påføres dermed et dobbelt nederlag.

Jens Espen Kruse sa de 300 millioner dollar som USA sender bare er en dråpe i havet mot de 60 milliarder dollar som har kjørt seg fast i Kongressen. Europa har ikke i nærheten av de pengene. Men vinden blåser ikke i Ukrainas retning hverken i Kongressen eller blant velgerne.

Hvilke følger et slikt vedtak vil få for forholdet mellom EU og Russland kan man bare spekulere om. Har EU makt å sette bak en slik utfordring? EU har nesten ikke forsvar.

Utenriksministrene i EU-landene ga nylig uttrykk for sterk støtte til planen om å ta inntekter fra fryste russiske bankinnskudd og andre aktiva og gi midlene til Ukraina.
Symbolikken ved å bruke russiske midler på Ukrainas forsvar er sterk, uttalte EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen tidligere i mars. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.