Hotellkongen Petter Stordalen har saksøkt staten fordi han mener Skatteetaten uriktig krever 200 millioner kroner.

I 2013 kjøpte Stordalen selskapet Oslo Properties, som i dag heter Strawberry Fields. Han mener han hadde et forretningsmotiv, og at formålet ikke var å utnytte en gunstig skatteposisjon, skriver E24.

Skatteetaten er på sin side svært uenige i denne fremstillingen.

Stordalen har nemlig tatt ut nesten 800 millioner kroner fra Strawberry Fields uten å betale skatt på utbytte.

Regjeringsadvokaten mener at Stordalen ved å spytte inn tre milliarder kroner i selskapet skaffet seg en skatteposisjon han kunne utnytte ved å ta ut skattefrie utbytter.

Stordalens påstand om at kjøpet var forretningsmessig motivert, tror ikke skatteetatens advokater på i det hele tatt.

– Det fremstår usannsynlig. Man så tidlig at dette var en stor skatteposisjon han kunne nyttiggjøre seg, sier advokat Gøran Østerman Thengs.

Staten krever flere hundre millioner i ubetalt skatt fra Petter Stordalen

Staten mener i utgangspunktet at det er riktig at du skal kunne ta ut kapital som du har spyttet inn i et selskap. Men måten Stordalen gjør det på har de lite til overs for.

– Hele systemet blir undergravd gjennom den disposisjonen som saksøker her foretar, sier Thengs.

Audun Frøland, som var Stordalens skatterådgiver i tilknytning til oppkjøpet, fikk et forklaringsproblem med en  e-post han hadde sendt til Stordalens finansdirektør etter at oppkjøpet var i boks.

«Helt konge!!! Jeg merker at jeg nesten blir litt rørt», skrev Frøland.

– Når du er skatterådgiver for Stordalen og skriver at det er helt konge og at man nesten blir litt rørt, så er det veldig nærliggende å tenke at man har skaffet en veldig stor skatteposisjon. Ganske mye mindre nærliggende at man blir rørt av at en av Norges rikeste får tak i en rentearbitrasje på 4 til 11 millioner, avslutter Thengs.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.