På bakgrunn av efterretningsinformasjon stanset tollmyndighetene i Mumbai 23. januar et handelsskip på vei fra Kina til Karachi i Pakistan. Indiske myndigheter inspiserte lasten og fant blant annet en CNC-maskin (Computer Numerical Control) som kan ha betydning for Pakistans kjernefysiske og ballistiske missilprogrammer, opplyste indiske tjenestemenn lørdag 2. mars.

Missilutvikling

Et team fra det indiske forsvars forsknings- og utviklingsorganisasjon bekreftet at CNCen kan brukes til produksjon av viktige komponenter for missilutvikling, og det ble tatt beslag i lasten.

CNC-maskiner faller inn under Wassenaar-avtalen, et internasjonalt våpenkontrollregime som tar sikte på å begrense spredningen av varer med doble – både sivile og militære – bruksområder. 

Videre undersøkelser avdekket mangler i forsendelsesbeskrivelsene, noe som tyder på en mulig unnvikelsestaktikk for å skjule de egentlige mottagerne. Denne hendelsen kommer i kjølvannet av tidligere beslag av militære produkter med dobbelt bruksområde.

Ikke maskiner til et atomprogram

Pakistan hevdet søndag, dagen efterat indiske tjenestemenn hadde avslørt detaljer om beslaget, at skipet fraktet «kommersielle» varer og ikke maskiner til et atomprogram. Det pakistanske utenriksdepartement uttalte at rapportene om beslaget ga en «feilaktig fremstilling av fakta», skriver India Today:

– Det dreier seg om en Karachi-bedrifts import av en kommersiell dreiebenk for produksjon av deler til Pakistans bilindustri. Spesifikasjonene viser tydelig at det er til rent kommersielt bruk. Transaksjonen er transparent med all relevant dokumentasjon tilgjengelig.

I strid med folkeretten

– Pakistan fordømmer Indias egenrådige beslagleggelse av handelsvarer. Dette bruddet på frihandelen understreker faren som ligger i at stater med tvilsomme akkreditiver vilkårlig påtar seg politioppgaver. Slike handlinger viser også at enkelte stater i økende grad ustraffet kan bryte internasjonale normer og iverksette vilkårlige tiltak i strid med folkeretten, heter det i uttalelsen fra det pakistanske utenriksdepartement.

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.