Jonas Gahr Støres regjering møtes til statsråd med kong Harald og kronprins Haakon på Slottet i Oslo den 15. desember 2023. Foto: Heiko Junge / NTB.

De har ikke engang prøvd å holde det skjult – politikerne, altså – at de i flere tiår har ønsket seg høyere energipriser. Det har kommet frem i alle mediekanaler og bør være kjent for alle. Nå har vi fått høye energipriser, og mange er nå misfornøyde. Det har vært rikelig med tid til å stemme ut de partiene og politikerne som ikke jobber for Norge og for folk flest, men det har ikke skjedd. Nå i 2024 skal vi aller helst skamme oss over at vi har overskudd på energi som både er billig og helt grønn. Antagelig er vi best i verden hva gjelder energi­produksjon, men det må vi ikke si høyt.

Det gjelder å være verst i klassen, så den forrige regjeringen, ledet av Erna Solberg, unnlot å ta med Norges skoger og myrer i klima­regnskapet. Nåværende Ap/Sp-regjering, ledet av Jonas Gahr Støre med støtte fra SV, fortsetter jukset med klima­regnskapet. Støre-regjeringen har i tillegg satt Norges klimamål så ambisiøse at stats­ministeren med 100 prosents sikkerhet kan si at vi er en sinke i klima­tilpasningen og at Norge er det landet som er lengst unna i å nå sine klimamål, noe han også har uttalt.

Det at regjeringen har satt verdens­rekord i urealistiske klimamål, nevnes ikke.

Visste vi det ikke

Før valget i 2021 sto energi på agendaen, og de mulige stats­minister­kandidatene var klare på at de ville bruke oljefondet politisk, særlig Støre var klokkeklar på dette.

Vi som har levd en stund, husker 1980- og 1990-tallet med boligrenter på 14–18 prosent, ekstreme fall i boligverdier, økt ledighet m.m. Det var Ap som regjerte da også. Selv uten klimamål klarte Ap det kunststykket å nesten ruinere landet og landets innbyggere.

Vi opplevde da et voldsomt fall i kjøpekraft, kun slått av fallet i kjøpekraft som Ap-regjeringen nå igjen har forårsaket. Denne gangen med klimamål.

Norgeshistoriens største fall i kjøpekraft

Før valget i 2021 var det så mange fakta og detaljer som tilsa at en regjering utgått fra Ap umulig kunne være til landets og folkets beste. Nesten alt var kjent hva gjelder pris på drivstoff, skatter, avgifter, CO2, klima, FN, EU, WHO, WEF, vindmøller og u-hjelp, men nedrigheten fra Ap overfor folk flest kjenner som kjent ingen grenser, og halveringen av taxfree­kvoten samt innføring av toll og moms på kjøp under 350 kroner fra utlandet kom derfor ikke som noen overraskelse. Det er bare slik Ap er og alltid har vært. Nedrig og folke­fiendtlig.

Men ingenting rammer folk og land like hardt som økte energipriser – bortsett fra krig, da.

Du må betale strøm­regningen mange ganger

Første gangen

Jeg og mange med meg så at de økte strømprisene ville bli en realitet lang tid i forveien, det klarte derimot ikke energi­ministeren fra FrP, heller ikke representanter fra Ap eller de andre partiene. Jeg husker at de alle var med i NRKs Debatten. Professoren fra Handels­høyskolen BI sto alene med sine godt begrunnede argumenter om at strømprisen ville øke dramatisk mye mer enn de få ørene de andre deltakerne la til grunn. Espen Barth Eide fra Ap avviste professorens analyse tvert og fortsatte med å bagatellisere disse angivelig 2–4 ørene pr. kWh i prisøkning. I dag har vi fasiten. Vi har alle blitt sosial­klienter i form av strøm­støtte, som jo er et resultat av en endeløs feilslått energi­politikk fra Ap- og Høyre-regjeringer. Det er heller ingen andre partier på Stortinget som er eller har vært for lave strømpriser.

Andre gangen

OK, du har betalt den skyhøye strøm­regningen som jo er en politiker­skapt strøm­regning, men du må betale den 1-2-3-4-5-6 ganger til. Det ene fører til det andre. Politikerne stjeler hver dag kraft­produksjonen som tilhører det norske folk og selger den til utlandet. Når prisen på strøm øker, så øker strøm­regningen, og da øker pris­stigningen, og da vil regjeringen øke rentene for å dempe pris­stigningen. Skjønner? Først sørger regjeringen for å eksportere strøm til utlandet ved hjelp av nye kabler, og siden det er lagt nye kabler, så stiger strømprisen fordi 80 millioner tyskere vil ha strømmen din. Når prisen på strøm stiger, så stiger pris­stigningen, og når pris­stigningen stiger, så må rentene økes for å dempe pris­stigningen. Økte renter på dine lån er dermed andre gangen du må betale for økt strømpris.

Tredje gangen

Alle vil forsøke å dytte sine økte kostnader over på noen andre. Det gjelder privat­personer, foreninger, bedrifter, kommuner m.fl.

Din hjemkommune får økte kostnader som må dekkes inn med økte skatter og avgifter, færre tilbud og lavere servicegrad. Dette er dermed tredje gang du betaler den økte strøm­regningen.

Fjerde gangen

Så skal du handle – materialer eller mat, alt har steget fordi alle vil skyve sine kostnader over på deg. Vi kan stadig lese om at prisen på mat har økt mye, og at prisen på bygge­materialer har nådd nye høyder. Mat må vi alle ha. Dette er fjerde gangen du betaler før økte energipriser.

Femte gangen

Skal du eller må du selge huset, bilen eller hytta? For mange blir dette den største kostnaden hva gjelder økte energi­priser. Huset ditt som for kort tid siden kanskje kunne selges for fem millioner, må nå kanskje selges for under fire millioner, da det nå er færre interesserte kjøpere. De har mindre penger og må ta høyde for økt usikkerhet hva gjelder jobb og renter. Dette er femte gangen du betaler den dyre strøm­regningen.

Sjette gangen

Flere og flere opplever nå at bedriften hvor de er ansatt, innskrenker driften eller legger ned. Opplever du å bli berørt av nedskjæringer, er du ikke alene, men det blir sjette gangen du må betale den økte strøm­regningen. Bedriften må tilpasse seg de økte energi­kostnadene. Det er ingen vei utenom.

Dyr energi er kort sagt en hurtig­virkende gift for et lands folk og økonomi.

Et overgrep mot det norske folk

Alle disse kostnadene, direkte og indirekte, vet regjeringen om, men de bryr seg ikke. Det gjør heller ikke de andre partiene, så hvorfor gir du dem din stemme? Høyre-leder Erna Solberg uttalte for kort tid tilbake at strøm­prisene ikke ville vært mye annerledes om hun hadde regjert. Fint, da vet vi dét. Er det hun som fikk eller vil få din stemme?

Fattigdommen brer seg med rekordfart, og forskjellene øker for hver dag. Stemte du på et av regjerings­partiene eller på et av de andre partiene på Stortinget? Vel, de er alle sammen for økte energipriser. Greit å vite, det også.

Regjeringen og Stortinget holder fokus på å tilfreds­stille over­nasjonale organisasjoner som EU, FN, WEF, WHO samt mange flere.

Dette er et svik mot nordmenn av episk omfang. Det er helt ufattelig at folk dør, blir gjelds­slaver, mister alt de har, står i matkø ++ i verdens rikeste land, mens regjeringen samtidig støtter andre land og organisasjoner med flere hundre milliarder hvert eneste år.

Denne uken kunne vi lese i riksmedier at vår finans­minister la til grunn at nordmenn ville få økt kjøpekraft neste år. Et sterkere bevis på at våre folke­valgte har distansert seg fra virkelig­heten, finnes neppe.

Helt tragisk blir det når folk som står i matkø, ribbet for alt, faktisk selv har stemt frem disse illojale politikerne, og fortsetter å stemme på de samme partiene og politikerne i valg etter valg. Flere ganger har vi kunnet lese om folk som må bli fortalt at de ikke er ofre for høye strømpriser, men at de faktisk er medskyldige. De forstår ikke at deres egne valg har konsekvenser for det livet de kan leve.

Valg får konsekvenser, så enkelt er det.

Hvorfor EU når vi har sagt nei to ganger?

Nei til EU vant knepent begge gangene, men folk flest, nesten alle, fortsatte faktisk å stemme på Ja til EU-partiene etter både den første og den andre avstemningen. Samtlige ja-partier forsto jo fort at EU-saken ikke hadde innvirkning på hvilket parti folk ville stemme på. Når folk flest ikke bryr seg, hvorfor skal da våre Ja til EU-politikere bry seg med dette marginale «nei» to ganger, noe de jo heller ikke har gjort?

EU prioriteres foran Norge og nordmenn, særlig hva gjelder energi. Strømmen selges til flere land i Europa, ofte til sterkt subsidierte priser, på bekostning av nordmenn. Tyske statsbaner kjører på strøm fra Norge til 30 øre/kWh. Avtalen gjelder i første omgang i ti år. Dét oppnår ikke du.

Norges komparative fortrinn

Komparative fortrinn er et begrep innenfor inter­nasjonal økonomi som forklarer hvorfor det kan være fordelaktig for to land å handle med hverandre. Sagt på en annen måte: Vi kan produsere rødvin og appelsiner i Norge, men kostnadene vil bli langt høyere enn det andre land kan selge oss de samme varene for, fordi de har bedre forutsetninger. Det er også andre faktorer som påvirker.

De økte energiprisene, skapt av Norges regjeringer gjennom flere tiår, har svekket Norges konkurranse­fortrinn, altså det vi skal leve av. Norge som industri­nasjon er tuftet på billig energi. Hele vår velstand er basert på billig energi, og vi har vært gode på dette med billig energi. Vannkrafta er bygget ut med dammer, tuneller, turbiner og fordelings­nett, som også er betalt ned, flere ganger.

Allikevel klarer noen svært inkompetente og illojale politikere å lage «energikrise» av dette. Det er ikke til å fatte. Det hadde de ikke kunnet gjøre uten din stemme. Likegyldige og inkompetente velgere må ta mye av ansvaret for Norges skandaløse energi­politikk, da demokrati også innebærer retten til å ta dårlige valg – en mulighet mange har benyttet seg av.

Hvor kommer all ondskapen fra?

Hvorfor har vår regjering og nesten hele Stortinget en så omfattende illojalitet til eget land og oss som bor her? Hvorfor fortsetter nordmenn å stemme på disse illojale, beviselig inkompetente og beviselig uærlige menneskene som ikke vil folkets beste?

Er det fordi våre riksdekkende medier, både aviser, radio og tv svikter folket ved å unnlate å fortelle folk sannheten? Det lyves, manipuleres, mistenkelig­gjøres, utelates m.m., slik det alltid er med stats­finansierte medier. Den som kan og vil betale, former mediene i sitt bilde. Det er alle regjeringer gode på. Mediene er stille og bare ser på at folk ruineres og landet ranes for natur­ressurser.

Kun ett parti setter Norge først

Tar du deg tid til å lese alle de politiske partienes programmer, er det bare ett parti som har program­festet at de setter Norge og nordmenn først. Tenk det, kun ett eneste parti som vil gjøre livet lettere for folk flest. Det sier mye om velgerne i Norge, som ikke tar seg tid til å finne ut hva partiene står for.

Det forteller også mye om de store stats­finansierte mediene, som ikke skriver om de små partiene, da mediene vet hvem som gir dem de enorme subsidiene til driften. Det forteller også mye om de store partiene, som ikke vil ha demokrati, men ønsker å kontrollere hva folk flest får vite.

Korrumperte riksmedier

Den fjerde statsmakt, riksmediene, skulle jo påse at befolkningen ikke ble utsatt for overgrep fra makt­apparatet, inkludert byråkratiet, og at alle vedtak var hjemlet i lov. De har alle blitt korrumpert og er ute av stand til å løse sitt samfunns­oppdrag.

Grunnloven

Norges grunnlov står over andre norske lover, men politikerne har i strid med Grunnloven selv satt den til side ved å inngå EØS-avtalen. De brave menn på Eidsvoll i 1814 forutså at illojale mennesker en gang i fremtiden kanskje kunne få makt i Norge, og sørget derfor for at Grunnloven krever tre fjerdedels flertall for å endres, i tillegg til andre krav som også må oppfylles.

Lovmakerne på Eidsvoll klarte ikke å se for seg at Norge skulle få en regjering så ekstremt illojal mot land og folk at de ville sette hele Grunnloven til side, noe Ap/Sp-regjeringen nå har gjort. Nesten ingen stiller spørsmål ved dette.

 

Arild Rode er utdannet diplom­økonom ved Handels­høyskolen BI, studie­retning «økonomi­styring, regnskap og skatt», har i flere tiår undervist i økonomi­styring, ledelse og markeds­føring, og er lærebokforfatter.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.