Utsikt til Dubais skyline den 30. november 2023. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB.

Systemene som har gjort det mulig for russiske stridskrefter å benytte seg av Starlink-satellitter til militær kommunikasjon på slagmarken i Ukraina, er blitt skaffet til veie via mellommenn i Dubai.

Newsweek opplyste om saken allerede torsdag.

Informasjonen går frem både av russiske medierapporter:

Russian news outlets also report that Starlink satellite communications systems are now being sold via multiple Russian online stores, supplied via an intermediary in Dubai. The systems are being sold to the Russian volunteer units for use in the annexed regions of Ukraine, according to the local publications.

og av vitnesbyrd fra ukrainske militære:

«The military writes that the occupiers have Starlink with licensed accounts,» Andriy Tsaplienko, a Ukrainian journalist, said on his Telegram channel, sharing a screenshot of two posts on X, formerly Twitter, that he says are from two Ukrainian soldiers.

«They began to deliver Starlink en masse, via Dubai, accounts are activated, they work in the occupied territories,» one of the soldiers with the X handle @_Serhij_ wrote, referring to the four regions of Ukraine that were illegally annexed by Russia in the fall of 2022—Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia.

Forbindelsen til Dubai er ikke omtalt i NTBs melding om saken søndag.

Det er ingenting som tyder på at Elon Musk, eieren av selskapet SpaceX som har plassert Starlink-satellittene i rommet, har kjent til dette, skriver Newsweek.

De illegitime leveransene av Starlink-systemer skjer ved hjelp av raffinerte metoder og innebærer brudd på sanksjoner mot Russland:

«Before being imported into Russia, terminals are registered under various foreign companies (Cyprus is often included), after which an account is activated under any name, often a fictitious one,» the source said.

Pentagon har ingen kommentar til saken, skriver Newsweek.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.