Det er ikke så mange i Norge som har hørt om den elektriske varebilprodusenten Arrival, men selskapet hadde en børsverdi på hele 10 milliarder pund ($13 mrd.) i 2021, og var dermed det største britiske selskapet på Nasdaq noensinne – til tross for at de aldri har bygget en eneste varebil. Det kommer de heller ikke til å gjøre, for nå er selskapet konkurs.

Nå skal bostyret for Oxfordshire-baserte Arrival forsøke å finne en kjøper til virksomheten, etter å ha svidd av verdier for 1.5 milliarder dollar, og kjørt aksjekursen ned med 99.98 prosent da det ble klart at gjelden var ute av kontroll. Og det altså uten å ha solgt en eneste varebil. Det det ikke har manglet på var fagre klima-løfter og sløye nettsider. Slik sett minner historien mistenkelig om batterilastebilen Nikola.

Selskapets Adm.Dir. forklarer situasjonen med at «Konsernets likviditetsposisjon har blitt påvirket av utfordrende markedsforhold og makroøkonomiske forhold som har resultert i forsinkelser i å få konsernproduktet til å merkes,». Eller sagt på en annen måte: Vi har aldri klart å lage et produkt som noen vil kjøpe.

Nå er hele virksomheten og eiendeler – inkludert dens elektriske kjøretøyplattform, programvare, intelletuell eiendom og eiendeler til salgs for å dekke kreditorenes krav. Gjelden er anslått til mer enn enn 300 millioner pund.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.