Det vil koste britiske universiteter 37 milliarder pund å bli fullstendig klimanøytrale. Dette melder nettavisen Khrono. Summen tilsvarer nærmere 500 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

«The cost of Net Zero» er navnet på en britisk rapport rundt spørsmålet om hvordan man skal motvirke en global klimakrise.

Times Higher Education (THE) omtaler rapporten. Utgiverne er Association of University Directors of Estates (AUDE), British Universities Finance Directors Group (BUFDG) og Alliance for Sustainability Leadership in Education (EUAC). Utgiverne av rapporten har også lansert en «nullutslippskalkulator» for universiteter.

Av de 37 milliarder pundene estimeres det at 25 må brukes på å endre transport- og forsyningslogistikken til universitetene. Å gjøre bygg- og innemiljø klimanøytralt er estimert å koste 7 milliarder pund. Reiser og transport står for resten av potten på rundt 5 milliarder pund.  Innenfor reise- og transport handler det om å fraråde ansatte og studenter å fly, samt å erstatte bensin- og dieseldrevne transportmidler med elektriske- eller andre lavutslipp-alternativer.

Institusjonene må fokusere på mer klimanøytrale produkter når de kjøper produkter og varer fra ulike leverandører, noe som vil være svært krevende å få til økonomisk, konkluderes det i rapporten.

Å avkarbonisere alle forsyningskjeder, bygging og all transport vil utvilsomt bli dyrt. Det er ikke klart hvordan alle de foreslåtte tiltakene skal finansieres.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.