Israelske sikkerhetsstyrker undersøker liket av en palestinsk angriper utenfor den israelske bosettingen Maale Adumim på Vestbredden den 5. februar 2024. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB.

Gang på gang skal vi høre på politikere og medier som messer om en to-statsløsning på den israelsk-palestinske konflikten. Senest har den britiske utenriksminister David Cameron tatt til orde for en slik ordning, som også er den danske regjeringens ønske.

Det går dessuten rykter om at den amerikanske regjeringen romsterer med planer om ensidig å anerkjenne de palestinsk-styrte områdene vest for Jordan-elven som en stat med rett til medlemskap i FN – vel å merke uten å innhente israelsk aksept for et slikt skritt.

Den nederlandske politikeren Geert Wilders, som gjorde stor fremgang ved det siste valget, sa en gang at det allerede finnes en to-statsløsning, siden det tidligere britiske mandatområdet for Palestina er avløst av to stater, nemlig Jordan og Israel. Det har han jo rett i, men det er ikke hva som normalt menes med tanken om to stater. Meningen er at de palestinsk-styrte områdene i Judea og Samaria samt Gaza skal gjøres til en stat.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham – en av Israels mest besluttsomme støttespillere i den amerikanske Kongressen – tar skarpt til motmæle mot denne tanken. «Jeg finner det uansvarlig og farlig å anerkjenne en palestinsk stat ensidig før det er oppnådd fred med Israel», sa han i går til Fox News. «Det ville svare til å anerkjenne tyskerne midt under Holocaust.»

Hamas’ angrep på Israel den 7. oktober viser ifølge Lindsey Graham at palestinerne i Gaza ikke er troverdige naboer. «De voldtar kvinner. De putter babyer i ovner. Vi vil ikke belønne dem for dette angrepet.» Senator Graham påpeker også at ingen i Israel vil gi palestinerne en stat etter Hamas’ myrderier.

Lindsey Graham har naturligvis rett. Ingen ansvarlig israelsk regjering kunne gå med på å anerkjenne en stat med ledere som åpent har proklamert at planen deres er å utslette den jødiske staten og kaste åtte millioner jøder på havet.

Hvis en to-statsløsning skal gi mening, må palestinerne først vise i praksis at de er villige til å leve i fred med Israel. Og det innebærer at de innstiller sin støtte til terrorister og holder opp med å indoktrinere palestinske barn med jødehat.

Det er vanskelig å forstå at vestlige ledere vil ha Israel til å akseptere å være omringet av en stat som hovedsakelig bestreber seg på å utslette Israel. Det ville man ikke forlange av noe annet land, men nå snakker vi om jøder, og dem er man vant til å hundse. Dét har faktisk vært en europeisk spesialitet gjennom hundrevis av år.

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.