Politiet utenfor åstedet i Sørfold, Nordland der tre personer ble knivdrept ved starten på året. Foto: Lisa Ailin Rosvoll Berntzen / Saltenposten/ NTB

Hittil i år er elleve personer drept i åtte ulike drapssaker, og det er fortsatt bare januar. Det kan virker skremmende, men politiet vil ikke slå alarm.

Elleve personer er drept hittil i år her i landet. Teller man med antatte gjerningspersoner som har tatt sitt eget liv, er tallet 15.

Til sammenligning ble én person drept i januar i fjor, ifølge NTBs drapsoversikt.

Utviklingen er således oppsiktsvekkende fra i fjor.

Flere av drapene i år har vært menn som har drept familiemedlemmer og seg selv.

Drapsforsker Vibeke Ottesen i politiet sier at drap i nære relasjoner skjer i livskriser, og at de ofte skjer som en planlagt del av et selvdrap.

NTB melder om saken.

Til tross for de svært høye drapstallene som er registrert i januar, vil hun ikke slå alarm. Hun mener det ikke er noe mønster i det som skjer.

Det er overhodet ikke snakk om en smitteeffekt, understreker hun overfor NRK.

– Smitteeffekt hadde også skremt meg. Når du ser på disse drapene er det ingen grunn til å si at mannen i Grue var inspirert av han i Nes, og at han i Nes var inspirert av noen andre heller, sier hun til kanalen.

Ottesen fortsetter:

– Man tenker at hvis en mann er glad i sine barn, er glad i eller har vært glad i sin partner, så skal det kunne gi immunitet mot vold og drap. Men det gjør det ikke, sier hun.

Samlivsbrudd og å miste forsørgerevnen sin oppleves som store livskriser for menn, ifølge forskeren.

– Det er de to situasjonene som kan gjøre menn sårbare for suicidalitet. Så det er så viktig at både det profesjonelle hjelpeapparatet, men også oss rundt menn, at vi er der for dem gjennom livskrisene deres.

Statistisk er personer med innvandrerbakgrunn tradisjonelt betydelig overrepresentert når det gjelder både voldskriminalitet generelt og drap spesielt her i landet.

Drapsetterforsker Ottesen kommer ikke inn på dette aspektet i sin omtale av den dystre starten på 2024.

Les også: 

Ny alvorlig voldshendelse i Grue, kvinne funnet drept

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.