Mærsk slutter helt å bruke Rødehavet etter at to av selskapets skip ble angrepet onsdag. Houthi-militsen melder at de igjen har angrepet flere skip i området.

De to Mærsk-skipene – Maersk Detroit og Maersk Chesapeake – seiler begge under amerikansk flagg og frakter varer for USAs forsvarsdepartement og utenriksdepartement. Under onsdagens angrep ble de eskortert av fartøy fra den amerikanske marinen.

Onsdag kveld melder Houthi-militsen i Jemen at den tidligere på dagen avfyrte flere ballistiske raketter mot amerikanske krigsskip i Adenbukta og Bab el-Mandeb-stredet. De hevder også at de traff et krigsskip som beskyttet amerikanske handelsskip. Ifølge en talsmann førte det til at de to handelsskipene trakk seg tilbake og snudde.

– Eksplosjoner like ved

Mærsk meldte tidligere onsdag at ingen av selskapets skip fikk skader, og at mannskapet er uskadd.

– Mens de var på vei, meldte begge skipene at de så eksplosjoner like ved, og ledsagerne fra den amerikanske marinen avskar flere prosjektiler. Mannskapet, skipene og lasten er i sikkerhet og uskadd. Den amerikanske marinen har snudd begge skipene og eskorterer dem tilbake til Adenbukta, skriver Maersk i en uttalelse.

Skipene driftes av Maersk Line, som er Mærsks amerikanske søsterselskap.

I uttalelsen skriver Mærsk at også Maersk Line nå slutter å bruke Rødehavet og områdene rundt som transittrute. I stedet må skipene seile rundt Afrika, en langt lengre og kostbar rute for handelsskip på vei mellom Europa og Asia.

USAs militære sentralkommando hadde onsdag kveld ikke kommentert opplysningene.

Gazakrigen

I begynnelsen av januar meldte Mærsk at rederiet innstilte all skipsfart i Rødehavet på ubestemt tid. Det gjaldt imidlertid ikke skip som fraktet gods for amerikanske myndigheter og derfor ble eskortert av den amerikanske marinen.

Nå gjelder beslutningen også denne delen av flåten, opplyser selskapet til ShippingWatch onsdag.

Houthi-militsen i Jemen har siden november stått bak en rekke angrep mot skip i Rødehavet for å markere sin motstand mot de israelske angrepene mot Gazastripen.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.