En video den israelske hæren (IDF) har postet på sosiale medier, viser en norsk kvinne som er iført israelsk uniform og bærer et gevær.

– Sammen vinner vi, sammen er vi sterkere, sier hun i videoen.

Videoen viser soldater fra ulike land som på ulike morsmål viser sin støtte til IDF og deres krig mot Hamas.

Nå ønsker Rødt å etterforske nordmenn som kjemper for Israel.

– Jeg tenker at når Israels krigsforbrytelser er så godt dokumentert, vet de godt hva de er med på, sier utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Stine Westrum, til NRK.

Rødt er ikke det eneste partiet som mener Israel kan ha begått krigsforbrytelser i krigen mot Hamas i Gaza. Også SV ønsker etterforskning.

– Det spesielle her er krigsforbrytelsene og forbrytelsene mot menneskeheten som Israel gjør seg skyldig i, hevder Westrum.

Per-Willy Amundsen, justispolitisk talsmann i FrP, er imidlertid av en helt annen oppfatning.

– Nordmenn som kjemper for IDF, bør få medalje for sin innsats, sier Amundsen.

Han mener at Rødt forsøker å gå etter mennesker de ikke liker.

– At modige soldater som risikerer sine liv i kampen mot terror, skal etterforskes uten at det foreligger en spesifikk mistanke om lovbrudd, er verken i henhold til loven eller våre demokratiske spilleregler, det er i så fall en rettsstridig forfølgelse, sier han.

Til spørsmål om hvorvidt Kripos mener det er problematisk at nordmenn kjemper for Israel, svarte Tone Lill Solstad, leder for seksjonen for internasjonale forbrytelser ved Kripos:

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på om det er problematisk, men man kan sette seg selv i en situasjon der man begår krigsforbrytelser. Det åpner opp for straffeforfølgelse enten i Norge eller andre land, sier hun.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.