Politi ved stedet der en person er knivstukket i nærheten av Bærum sykehus på Dønski i Bærum fredag kveld. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Politiet ber om undersøkelse av helsetilstanden til 14-åringen som er siktet for drapet på Faridullah Rahmani i Bærum 22. desember.

Hva får en 14-åring til å utføre et dødelig knivangrep på et annet menneske? Dette er et av de spørsmålene politi og påtalemyndighet stiller seg i kjølvannet av det usedvanlig brutale knivdrapet i Bærum rett før jul.

Her ble 26-årige Faridullah Rahmani angrepet av en 14 åring med kniv, om bord i en buss. Angrepet viste seg å få verst mulig utfall, da Rahmani kort tid senere døde.

NTB melder om saken.

Nå vil politiet undersøke om den pågrepne gjerningspersonen var riktig vel bevart, og tilregnelig psykisk sett.

– Det skal gjennomføres en såkalt primærpsykiatrisk undersøkelse for å fastslå om siktede var tilregnelig eller ikke da drapet skjedde, sier politiadvokat Børge Enoksen til Budstikka.

Han sier imidlertid at det ikke er noen konkret grunn til å tro at 14-åringen var utilregnelig da han knivstakk 26 år gamle Faridullah Rahmani på en rutebuss i Bærum 22. desember i fjor.

Ifølge Enoksen er det sakens alvor som er utslagsgivende for at politiet har bedt om undersøkelsen.

Guttens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, sier han ikke har noen kommentar til den forestående undersøkelsen eller saken for øvrig.

Som forsvarer for en 14-åring har han uansett gode kort å spille på, nemlig alder og eventuelt vanskelige forhold i hjemmet.

Document har ved flere anledninger omtalt hvordan stadig flere tenåringer nå bevæpner seg, primært med kniv. Men også skytevåpen forekommer. Dette er for øvrig en «trend» man ser i Sverige og i andre land i Europa. Se artikkel under.

Så unge personer har begrenset forståelse av konsekvensen av vold med kniv. De er dessuten under den kriminelle lavalder, og risikerer ikke samme rettslige oppgjør som voksne.

Les også: 

Politiet i flere deler av Norge advarer mot økende vold blant ungdommer

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.