Gebyrsjokk på vann og avløp får 14 ordførere i Trøndelag til å be staten åpne pengesekken.

Ordførerne i blant annet Skaun, Trondheim og Rennebu er bekymret over de kraftige avgiftsøkningene som er på gang, skriver VG.

I et brev til partiene på Stortinget skriver ordførerne at flere kommuner legger opp til at innbyggerne skal ta hele regningen.

«Dette kan få alvorlige konsekvenser for dem som allerede sliter økonomisk», skriver ordførerne, som ber Stortinget vurdere tilskudd, gunstige låneordninger eller forlenget avskrivningstid på store investeringer i vann og avløp.

Huseierne har tidligere advart om at mange kommuner sitter på en «udetonert kostnadsbombe».

Men klima- og miljøministeren avviser dette som tøv.

– Utgangspunktet er og skal være at vann- og avløpsinfrastruktur er et kommunalt ansvar der oppgradering av renseanlegg finansieres ved selvkost gjennom vann- og avløpsgebyrene, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

Det er EUs klimaministre som står bak det forventede avgiftssjokket, da de tidligere i år ble enige om nye og strengere krav til rensing av kloakk.

Et nytt EU-direktiv om kloakk vil koste innbyggere i små kommuner milliarder.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.