Norrland er Sveriges nordligste landsdel, og omfatter regioner fra Jämtland og Härjedalen til Lappland.

Det skjer nå store investeringer i Norrland. Dette betyr mye penger i omløp. Dessverre er Sverige også blitt et senter for organisert kriminalitet, med mange konkurrerende kriminelle nettverk som er aktive i ulike bransjer.

Anti-korrupsjonsekspert Louise Brown frykter derfor at mange investeringer vil havne i lommene til kriminelle.

«Det er litt selvmotsigende. Det gjøres historiske investeringer i det grønne skiftet, men med stor risiko for arbeidsforhold og samfunnsansvar som ikke kan sikres», kommenterer hun til SVT.

Nord-Sverige gjennomgår en forvandling. Frem til 2040 er det ventet at næringer vil investere over tusen milliarder kroner i de nordligste svenske fylkene. I tillegg kommer ytterligere investeringer i blant annet infrastruktur og boliger.

Men det finnes risikoer ved dette. Louise Brown jobber som anti-korrupsjonsekspert i konsulent- og rådgivningsselskapet Advisense. Hun påpeker at store investeringer også tiltrekker seg useriøse aktører.

«Selv om det er store, veletablerte aktører som leder prosjektene, benytter de seg i svært stor grad av komplekse koblinger med underleverandører», sier hun.

Skatteverket i Västerbotten har oppdaget bedrifter som betaler svart lønn.

«Vi ser også at inntektene som selskapene skal bokføre og rapportere heller ikke er gjort riktig. Inntektene går så å si til siden for å kunne betale svart arbeid», uttaler seksjonssjef Patrik Lundgren.

Brown mener at Sverige i dag mangler kunnskap og kanskje fremfor alt bevissthet om hvordan den kriminelle økonomien fungerer.

«Vi antar at alt er i orden. Derfor kan man si at det har vært ganske mye rom for organisert kriminalitet å komme inn i svensk økonomi», mener hun.

Det gjelder ikke minst satsingene i nord, som ifølge Louise Brown vil tiltrekke seg kriminalitet – trolig enda mer enn ved andre store prosjekter.

«Hvis vi ser på hvordan det ser ut i økonomien generelt, den kriminelle økonomien, og så overfører vi det til denne størrelsesorden, gjør det meg veldig urolig og bekymret», sier hun.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.