Ifølge UDI kan det i ytterste konsekvens komme opptil 120.000 flyktninger bare fra Ukraina.

Nå forbereder norske kommuner seg over hele landet på hvordan de skal bosette flyktningene, skriver Nettavisen.

Regjeringen frykter at det vil komme flere flyktninger enn kommunene kan håndtere. Derfor vil de ta grep. Ett av grepene er å stille offentlige bygg til disposisjon.

I et forslag tidligere i år åpnet regjeringen for at eiendommer midlertidig kan overtas med tvang. De peker imidlertid på at man først skal ta idrettshaller, konsertlokaler og andre større lokaler i bruk.

Men nå kommer de store hotellkjedene med en utstrakt hånd til regjeringen.

– Vi er klar til å avhjelpe kommunene vi er representert i med våre 106 hotell i Norge dersom det blir nødvendig, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Strawberry-gruppen, Geir Økland.

Generalsekretæren i Røde Kors: – Norge må ta imot flere flyktninger

På samme måte som under pandemien hvor flere Strawberry-hoteller ble brukt til karantene, er hotellkjeden beredt til å ta samfunnsansvar dersom de blir bedt om det, ifølge Økland.

– Samtidig tror vi det er viktig å legge til rette for at spesielt de ukrainske flyktningene raskt får en meningsfull hverdag. Mange ønsker seg raskt ut i jobb, og vi ønsker gode lokale samarbeid med Nav for å kunne bidra også på det området, sier Økland.

Justisminister Emilie Enger Mehl mener det kan bli aktuelt å tvinge kommunene i Norge til å åpne asylmottak.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil sende på høring forslag til beredskapshjemmel i utlendingsloven om at amtsforvalteren kan pålegge kommuner å etablere og drifte innkvarteringstilbud, sier Mehl.

De siste månedene har Norge tatt imot i snitt 1000 ukrainere per uke. Det betyr at vi tar imot flere enn både Sverige, Danmark og Finland til sammen.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.