Politisk innblanding er en stor trussel for idretten og den olympiske bevegelsen, mener IOC-president Thomas Bach.

Dette sa Bach i en tale tyskeren holdt i et forum for internasjonale særforbund. Bach pekte på at det er viktigere enn noen gang at idretten står samlet, skriver NTB.

IOC er Den internasjonale olympiske komité, en organisasjon som selv gjentatte ganger er anklaget for korrupsjon.

– Idrettens selvstendighet er truet. Handlingene til splittende, politiske krefter vil i praksis kunne overta rollen dere har som internasjonale forbund. Noen ønsker å bestemme hvilke utøvere som stiller i gitte konkurranser, mens andre vil bestemme hvor konkurransene finner sted. Det er også noen som vil ha sine egne politiske idrettsarrangementer.

– Særlig det siste vil bety en statlig overtakelse av internasjonal idrett. Lykkes de med det, vil din rolle og rollen til den olympiske bevegelsen bli utdatert.

Politiseringen av idretten kan føre til at det blir umulig å gjennomføre verdensmesterskap, mener Bach. Det vil ende opp med konkurranser mellom land som har akseptable holdninger.

På sikt i dagens woke verden kan dette bety at land som Polen og Ungarn plutselig ikke ønskes velkommen i det gode selskap. Det er dog tvilsomt at noen vil utestenge muslimske land på grunn av deres brudd på menneskers rettigheter.

Allikevel forsvarer Bach utestengelsen av russiske idrettsutøvere, fordi de har brutt IOCs regler.

– Det måtte skje fordi de brøt integriteten til Ukrainas OL-komité ved å ta opp idrettsforbund i ukrainske regioner. Det var et klart brudd på OL-charteret.

Politikk får stadig større innvirkning på idretten, noe vi så da russiske barn ble utestengt fra Norway Cup etter Russlans invasjon av Ukraina, markeringene under fotball-VM i Qatar, og med fotballspillere som kneler for BLM med regnbuefarger på kapteinsbåndet, noe de fort slutter med når Saudi-Arabia tilbyr noen milliarder.

De olympiske lekene var opprinnelig idrettskonkurranser i den greske antikken som ble regelmessig arrangert i nesten 1200 år. De moderne olympiske leker ble skapt etter initiativ av franskmannen Pierre de Coubertin.

Det første moderne OL ble arrangert i Athen i 1896. Det deltok 241 menn fra 14 nasjoner i 43 øvelser. (SNL)

Norge har arrangert OL to ganger, i 1952 og i 1994. Begge gangene ble skøyteløpere de store heltene. Hjalmar «Hjallis» Johan Andersen vant tre OL-gull i 1952.

Johan Olav Koss gjentok denne bragden i 1994, da han vant tre OL-gull og satte tre nye verdensrekorder.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.