Kinesiske långivere har utestående minst 1,1 billioner dollar – elleve hundre milliarder dollar – i utviklingsland. En analyse som ble offentliggjort mandag viser at mange av låntagerne sliter økonomisk mens mer enn halvparten og et kraftig økende antall av de mange tusen lån Kina har gitt, nu er i nedbetalingsfasen. 

80 prosent av låntagerne sliter

Nesten 80 prosent av de utviklingsland som skylder statseide kinesiske kreditorer penger, er pr. idag i økonomiske vansker og 55 prosent av lånene er over i nedbetalingsfasen, ifølge analyser av lån Kina har gitt til 165 land over mer enn to tiår.

Frem til 2008 sto Kina aldri overfor mer enn et titalls land med betalingsproblemer. I 2021 var antallet økt til minst 57 land.

Infrastruktur i det globale syd

Kina har blant annet i forbindelse med «Belt and Road Initiative», finansiert betydelige mengder infrastruktur fra Latin-Amerika i vest til Sydøst-Asia på den andre siden: Veier, flyplasser, jernbaner og energiforsyning. Dette har bidratt til økonomisk vekst i låntagerlandene og samtidig knyttet dem til Kinas innflydelsessfære.

Økonomiske problemer og risikoen for mislighold, ser ut til å endre Kinas utlånspraksis. Finansiering av store infrastrukturprosjekter som har gitt Beijing goodwill, er på kraftig retrett. Idag gir Kina et betydelig antall nødlån, skriver CNN Business.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.