Den tyske energigiganten Siemens Energy går med store tap og ber om opptil 16 milliarder euro i subsidier fra tyske myndigheter. Årsaken er store tap på vindturbiner. 

Minus 4,5 milliarder euro iår

De grønne ambisjonene ser ut til å bli kostbar for Tyskland. Iår går den tyske energigiganten Siemens Energy med et underskudd på 4,5 milliarder euro, mer enn tre ganger så mye som forventet. Hovedårsaken er problemer med nye vindturbiner.

I juni ble det klart at «det grønne» datterselskapet Siemens Gamesa som fokuserer på vindturbiner, vil gå med røde tall iår på grunn av tekniske feil på rotorbladene og girene i nye landbaserte vindturbiner. 

Gamesa er verdens største leverandør av slike turbiner og feilene får alvorlige konsekvenser. Et underskudd på 4,5 milliarder euro er tre ganger høyere enn analyseselskapers spådommer. 

Til bunns på børsen

Siemens Energy AGs aksjeverdi falt 37 prosent torsdag i forrige uke da det ble kjent at selskapet ber om finansiering via skatteseddelen. Tapet kan påvirke Siemens i mange år fremover, skriver CNBC.

– Vi må erkjenne at installasjonen av helt nye maskiner – både land- og havbaserte vindparker – har ført oss inn i noe ukjent terreng, sier Siemens til CNBC. 

Årets tap kan bli enda større enn 4,5 milliarder euro og Siemens frykter at de ikke lenger vil være i stand til å oppnå nødvendige bankgarantier. Derfor har selskapet banket på døren til den tyske regjering og bedt om 15 milliarder euro i statsstøtte, melder WirtschatfsWoche.

Det er uklart om den tyske regjeringen vil bevilge et beløp av den størrelsesorden til tross for deres ambisiøse klimapolitikk. Siemens forventes å offentliggjøre sitt årsresultat 15. november. 

Brannslukking

Joe Kaeser, styreleder i Siemens Energy, forsøker å roe situasjonen og begrense skadene efterat det ble kjent at selskapet forhandler om statsstøtte:

– Når investorer leser «statsstøtte» er panikk uunngåelig. Spesielt i et nervøst marked, sier Kaeser til Welt am Sonntag

– Det dreier seg kun om garantier for å hjelpe Siemens Energy med å vokse, ikke om kapitalinnsprøytning. Alle segmenter med unntak av vindkraftsektoren, gjør det bra, tildels bedre enn konkurrentene. Selskapet trenger helt klart ikke penger fra staten.

Siemens ikke alene

Ifjor fikk det svenske vindkraftselskapet Kumbro 25 millioner svenske kroner i kompensasjon fra staten fordi det blåste for lite.

 

 

Kjøp Kents bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.