Regjeringen i Storbritannia delte mandag ut 27 nye lisenser for leting etter olje og gass i Nordsjøen. Sunak prioriterer befolkningens velstand i en vanskelig tid.

Tildelingene var som forventet siden den konservative regjeringen ønsker å trygge Storbritannias energisikkerhet i kjølvannet av invasjonen i Ukraina og galopperende energipriser. Regjeringen må forvente motstand, siden Labour-lederen Keir Starmer er en stor tilhenger av å oppnå Net Zero, altså at britene skal omdannes til et nullutslippssamfunn.

Også klimaforkjempere er motstandere mot leting etter olje og gass. Noen, som klimamobben Just Stop Oil, mener oljeproduksjonen skal stanses umiddelbart, helst i går.

En god del eldre briter og andre med dårlig råd sitter i sine leiligheter og fryser. De er trolig mer opptatt av å overleve resten av sine liv i en viss komfort enn å redde verden i år 2100.

Dette har Sunak forstått, og i akkurat dette spørsmålet får han trolig en sjelden støtte av fra Scottish National Party (SNP), siden britiske oljekilder i stor grad befinner seg utenfor den skotske kysten, og gir den skotske regjeringen gode inntekter.

Statsminister Rishi Sunak myket nylig opp de britiske utslippsmålene i tiden fram mot 2050. Han skjøv blant annet på forbudet mot å selge bensin- og dieselbiler med fem år til 2035.

Det britiske olje- og gasstilsynet for utvinning i Nordsjøen (NSTA) sier at de 27 lisensene er i områder som er forventet å komme i produksjonen tidligere enn andre.

– Det er sunn fornuft å redusere vår avhengighet av import og heller bruke våre egne ressurser. Det er bedre for økonomien, miljøet og energisikkerheten, sier minister for energisikkerhet, Claire Coutinhop, i en pressemelding.

Greenpeace er imidlertid svært misfornøyd med regjeringens vedtak og vil ta tildelingen til retten.

– Vi har til hensikt å bekjempe dette i rettssalen, sier kampanjeleder for Greenpeace i Storbritannia, Philip Evans. (NTB-AFP)

Les også:

Leder for Labour vil blokkere alle planer om olje- og gassleting

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.