NTB

Tidligere statsminister, nå opposisjonsleder, Sali Berisha, er siktet for korrupsjon knyttet til privatisering av offentlig eiendom i den albanske hovedstaden.

Det opplyser påtalemyndigheten i Albania søndag. Berisha er ilagt forbud mot å forlate landet.

I tillegg til Berisha er to andre, en av dem hans svigersønn, siktet i saken. Ifølge siktelsen gjorde Berisha seg skyldig i «korrupsjon av høytstående tjenestemenn» da han i 2008 privatiserte et statseid idrettsanlegg «til fordel for hans svigersønn», ifølge påtalemyndighetens kontor mot korrupsjon og organisert kriminalitet.

Idrettsanlegget i Tirana var eid av forsvarsdepartementet.

Svigersønn arrestert

Svigersønnen Jamarber Malltezi ble pågrepet lørdag kveld. Han er siktet for «korrupsjon og hvitvasking av penger». Malltezi er mistenkt for å ha brukt Berishas stilling som statsminister til å privatisere anlegget med plan om å bygge leiligheter på tomten.

79 år gamle Berisha har avvist anklagene som et politisk motivert angrep og anklaget statsminister Edi Rama for å stå bak. Han hevder at Malltezi trekkes inn i saken fordi han er Berishas svigersønn.

Berisha var Albanias første demokratisk valgte president etter kommunismens fall på 1990-tallet. Han var statsminister i åtte år fram til 2013.

Anklager fra USA

Allerede i fjor fikk han forbud mot å reise til både USA og Storbritannia på grunn av mistanke om innblanding i organisert kriminalitet og korrupsjon.

Også myndighetene i Washington anklaget Berisha for å «misbruke offentlige midler og forstyrre offentlige prosesser» til økonomisk fordel for seg, sin familie og allierte.

Berisha har avvist alle påstander mot ham.

Tross demokratiseringen etter kommunismens fall er Albania ennå rangert som et av de mest korrupte og fattige landene i Europa.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.