– I dag vil jeg hylle Yama Wolasmal, antagelig den beste utenrikskorrespondent dette landet har hatt. Fram med de store journalistprisene! skriver Petter Nome på sin Facebook-side.

Petter Nome har jobbet i NRK fjernsynet i over 30 år. Med alt fra ungdomsprogram, til Sommeråpent, Frokost-TV og Kvelden før kvelden. Og i 1986-88 var han også nyhetsoppleser og reporter i Dagsrevyen. I senere tid har han markert seg som direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), en jobb han forlot i 2018, etter nærmere ti år.

Den tidligere NRK-profilen kan nesten ikke finne store nok ord for å rose Yama Wolasmal, asylant fra Afghanistan som i dag er NRKs utenrikskorrespondent i Midtøsten. Og det er jobben Wolasmal gjør i forbindelse med den pågående krigen, utløst av terrorangrepet mot Israel 7. oktober, som Petter Nome mener er så fabelaktig at den altså helst bør prisbelønnes:

Bør prisbelønnes for teft, klarsyn og balansekunst

– Ja, han har formidable forgjengere (med vekslende grader av ego), men det Yamal utretter i Israel/Palestina nå er på grensen til det umenneskelig: Ydmyk, men 100% på plass, full av kunnskap, klokskap, erfaring, empati, politisk teft, ro, journalistisk klarsyn og balansekunst, skriver Nome på Facebook.

Og videre:

– Aldri staga dramatiske påfunn eller pinlig selvhevdelse. Men nærvær, relevans og balanse. Alt dette mens han han må ha en storm av politiske og menneskelige følelser inni seg.
Fram med de store journalistprisene!

Yama Wolasmal takker for rosen

Wolasmal selv takker for hyllesten. På Facebook onsdag skriver NRK’s Midtøstenkorrespondent:

– På det som er nok en mørk dag i den pågående krigen mellom Israel og Palestina, får jeg en varm mail fra en eks-kollega.
Jeg har vokst opp med å se Petter Nome på TV. At en dyktig og erfaren journalist som ham setter pris på jobben jeg gjør i Midtøsten, betyr mye.
Takk, Petter.
Etterfulgt av hjerte.

Over 500 mer eller mindre kjente personer har Likt forslaget og hyllesten fra Petter Nome. Også Kadafi Zaman i TV2, som skriver:

Helt enig. Fantastisk solid reporter.


Med tommel opp.
– Ikke til forkleinelse for deg da Zaman! Du er også en favoritt. Men det Yama står oppe i nå; med krigen i seg selv, hans bakgrunn fra Afghanistan og drageblikk fra både høyre og venstre i Norge, må overgå det meste, svarer Nome.

Ingen på tråden synes å være opptatt av det som har vært det heteste tema vedrørende Gaza det siste døgnet. Det vil si hvem som sto bak «hendelsen» ved sykehuset tirsdag kveld, hvor ladningen traff og hvor mange som ble drept.

«Israel har utført et luftangrep ved et sykehus på Gaza. Minst 500 er drept,» sa Ingvild Bryn da hun lanserte hovedsaken i 21-nyhetene i Dagsrevyen tirsdag.

Yama Wolasmal fulgte opp ved å beskrive armer, bein og hoder som ble samlet i likposer, ut fra bilder han hadde fått fra det Hamas-kontrollerte området.

Han synes kanskje mer ivrig på å dekke konsekvensene av denne krigen for arabisk side, enn massakrene det hele startet med? Noe han forsøkte å så tvil om etter at de var bekreftet både her og der.

NRK Dagsrevyen viste 18. oktober 2023, bilder fra skadene som var påført inne på sykehuset, i angrepet på sykehuset kvelden før, (Skjermbilde fra NRK’s sending)

I dag måtte NRK, og også TV2 gjøre en viss retrett når det gjaldt dekningen av den «hendelsen». Som de største mediene ofte kaller det de ikke vil skal få unødvendig stor fokus.
Innlegget til Petter Nome var skrevet omtrent midt i utfoldelsen av det som mange mener er en noe mangelfull rapportering fra Gaza tirsdag kveld, hvor NRK, og flere, tydeligvis hadde en terrororganisasjon som eneste kilde. I hvert fall hadde mediedekningen blitt såpass kritisert de siste timene, ikke minst av fakta som hadde åpenbart seg, at den var gjenstand for debatt i NRK-nyhetene onsdag kveld, men bare som en ordveksling mellom de ansvarlige i NRK og TV2.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.