Egypt har lenge begrenset strømmen av innbyggere fra Gaza til eget territorium, selv under de hardeste konfliktene.

Egypt megler ofte mellom Israel og palestinerne, men fra Kairo insisteres det på at de to partene skal løse konfliktene innenfor egne grenser. Det er den eneste måten palestinerne kan sikre seg en egen stat på, mener de.

Bistand, ikke flyktninger

Nu har Egypt diskutert med blant andre USA, planer om å yde humanitær hjelp over grensen til Gazastripen, men ethvert forsøk på å opprette korridorer for mennesker som flykter fra enklaven Gaza til Sinai, avvises i Kairo.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan bekrefter at USA har hatt konsultasjoner med Israel og Egypt om en trygg passasje for sivile fra Gaza efterat terrororganisasjonen Hamas gikk til et dødbringende angrep på Israel. Samtalene pågår fortsatt, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken.

Egypt har gjentagne ganger denne uken advart mot faren for at angrep på Gaza kan fordrive innbyggerne i enklaven til egyptisk territorium.

Flere til Europa

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry ble spurt om utsiktene til at innbyggerne på Gazastripen fordrives: 

– Egypt er opptatt av å åpne grenseovergangen for å gi humanitær hjelp, mat og medisiner, men ustabilitet og utvidelsen av konflikten fører til at flere vil flykte til trygge områder som Europa.


Overgangen i byen Rafah som ligger inntil den egyptiske grensen på Sinaihalvøya, er den viktigste utfartsveien fra Gaza som ikke er kontrollert av Israel. Den har vært stengt siden tirsdag.

Gaza er en liten kyststripe mellom Israel i nord og øst og Egypt i sydvest. Det bor rundt 2,3 millioner mennesker i Gaza.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.