NTB

Norske finansforetak som vil etablere seg i andre EØS-land, må melde fra til Finanstilsynet. Nå tar EØS-tilsynet Esa saken til Efta-domstolen.

Norske banker og andre finansforetak må etter norsk lovverk melde ifra til Finanstilsynet hvis de vil etablere datterselskaper i andre EØS-land. Samtidig kan Finanstilsynet sette vilkåret eller gi pålegg om at etableringen eller ervervet ikke skal gjennomføres, skriver EØS-tilsynet Esa i en pressemelding.

Nå tar Esa Norge til Efta-domstolen i saken for det de mener er begrensninger av EØS-regler om etableringsfrihet for banker og andre finansforetak.

– Etter ESAs syn innebærer derfor denne varslingsordningen en effektiv vetorett for Finanstilsynet, som reelt sett er et autorisasjonskrav, står det i pressemeldingen.

I april i år ba Esa Norge om å iverksette tiltak i forbindelse med dette, men Esa skriver onsdag at Norge ikke har iverksatt nødvendige tiltak.

Esa holder fremdeles fast ved at loven er i strid med EØS-reglene og utgjør en begrensning av etableringsfriheten.

– EØS-reglene sier at i utgangspunktet skal slik tillatelse søkes av myndigheten i det EØS-landet hvor datterselskapet etableres, skriver de.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.