Sverige er fanget i en spiral av vold, og det går ingen klar grense mellom kriminalitet og andre typer vold. Volden reflekterer islams vesen: Det er intet skille mellom tro og politikk, mellom likvidasjoner og æresvold.

Den kurdiske reven sitter i Tyrkia, hvor han har kjøpt seg statsborgerskap. Han kan følgelig ikke utleveres. Han nyter godt av fordelene ved å bo i et islamistisk land. Erdogans politi får en hemmelig svensk politirapport om organisert kriminalitet i Sverige og forgreningene til Tyrkia. Den lekkes umiddelbart til Rawa Majid, alias «den kurdiske reven».

Akkurat som med båtmigrantene tenker Erdogan hvordan han skal beseire og innta Europa. Den store muslimske diasporaen er et mektig våpen, og Erdogan har ikke skrupler med en kriminalitet som rammer vantro.

Denne tankegangen har sekulære sosialdemokrater i Vest-Europa vanskelig for å forstå, til tross for at de har hatt tretti års læretid. I sosialdemokratenes hoder er konflikten islam/demokrati en gordisk knute de ikke klarer å hogge over.

Imens blir volden råere og råere. Nå går man etter familien til den man vil ramme. Således ble det forrige helg skutt mot en leilighet hvor man trodde Rawa Majids 60 år gamle svigermor oppholdt seg.

Torsdagen forut ble moren til et medlem av Majids nettverk drept, også hun var 60 år.

Da har voldsspiralen gått enda noen hakk nedover. Hva hindrer de gjengkriminelle i å skyte barn? Fra å ha vært tilfeldige ofre er de nå blink og må gå i dekning pga. en slektning.

Hvor langt ut strekker hevnen seg? De er overlatt til å gjette.

Det er klart at en slik vold er hinsides vanlig politiarbeid. Den må løftes opp på politisk nivå, og der sitter politikere som ikke en gang tør tenke tanken.

Hvis politikerne har satt seg selv i en situasjon hvor de er sjakk matt, vil det mest nærliggende være å fortrenge virkeligheten.

Gjengvolden er stadig tema i Sveriges Radio. Søndag kveld var det Anders Lindberg fra Aftonbladet som presterte å si at man måtte legge om politikken og satse på sosiale tiltak. Alle elever måtte bli sett! Det Kristersson hittil hadde prestert, var «hundefløyte-politikk» som appellerte til høyreekstreme. Dog-whistle-politics er et uttrykk fra USA, og liberale har brukt det om Trump og Maga. Men nå er det i ferd med å slå tilbake: Biden appellerer til en base på venstresiden som ikke er fremmed for å bruke vold mot motstanderne. Han importerer dessuten illegale som begår forbrytelser i fleng. En person tilknyttet IS har stått for grensetrafikken mot Mexico.

På svensk kalles det en «återvändsgränd»: Strømmen går i ring, og den som havner i den, kommer ikke ut av den. Svensk politikk er et slikt lukket kretsløp, og mediene sørger for å disiplinere alle som forsøker å bryte ut.

Det er det samme som å binde fast rorpinnen til en kurs som passasjerene må se betyr undergang. Hvor lenge klarer de å ignorere det som skjer? I Sverige er det ikke lenger mulig, men man velger seg ulike strategier for overlevelse.

De på nederste dekk har ingen slik mulighet.

 

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.