Fattigdom har enten vært noe historisk eller tilhørt innvandrere. Nå er det alminnelige mennesker som ikke lenger har råd til å spise seg mette. I Frankrike er hele 32 prosent i den kategorien. Det er sjokktall.

Fattigdom er ikke sexy. Det er tristesse. Hvem snakker deres sak?

På dette nivået beveger Frankrike seg mot amerikanske tilstander der 60 millioner ikke har 400 dollar i cash til uforutsette utgifter.

Det som er den politiske trussel mot myndighetene er at det går opp for stadig flere at denne utviklingen ikke er resultat av tilfeldigheter, men en villet politikk.

Et økende antall franskmenn må kutte i utgiftene til mat og helse og klarer seg så vidt i hverdagen, viser en ny undersøkelse.

Ipsos-undersøkelsen, som gjort på oppdrag fra den franske folkehjelpen (Secour Populaire), viser at 32 prosent ikke alltid kan kjøpe nok mat, eller sunn mat, til å lage tre måltider daglig. Mange lever på overtrukne bankkontoer.

Fattigdomsbarometeret viser også at de fleste kutter i kjøttforbruket når de må spare. Litt under halvparten av de spurte (43 prosent) sier at de ikke kan spise frukt og grønt hver dag.

Som i mange andre land har økende rentenivå og høyere matvarepriser gjort at stadig flere faller under fattigdomsgrensen, skriver Ipsos. 53 prosent sier at de ikke klarer å legge til side noe til sparing, og 18 prosent sier de har overtrukne kontoer.

I alt 996 personer deltok i undersøkelsen som ble gjort 17. og 18. juni.

Fallende kjøpekraft og økte priser er en toppsak i fransk samfunnsdebatt, og økonomiminister Bruno Le Maire har gjentatt gang krevd at de store matkjedene må sette ned prisene.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.