NTB

EU-kommisjonen har bedt justiskommissær Didier Reynders ta hånd om konkurransesaker. Margrethe Vestager tar nemlig permisjon i jakten på en annen toppjobb.

Danske Vestager har vært konkurransekommissær helt siden 2014. Men tirsdag meldte hun seg offisielt som kandidat til å bli leder for Den europeiske investeringsbanken (EIB).

– Derfor tar jeg ulønnet permisjon fra mitt arbeid i EU-kommisjonen for å fokusere på mitt kandidatur, skriver Vestager på X.

Vestager er også visepresident i kommisjonen med ansvar for å styre Europa mot en digital fremtid, og disse oppgavene vil bli overtatt av Vera Jourava.

Vestager har lenge vært ansett som favoritt til toppjobben i EIB, men den spanske finansministeren Nadia Calviño regnes som en sterk utfordrer.

EUs finansministre ventes å utpeke sin foretrukne kandidat når de møtes i Spania senere i september. Dagens EIB-sjef Werner Hoyer skal etter planen gå av innen utgangen av 2023.

Ursula von der Leyens EU-kommisjon nærmer seg slutten av sin femårige periode. Valg på nytt EU-parlament går av stabelen i juni neste år.

Hvis Vestager ikke blir banksjef, kan hun vende tilbake fra permisjon. Hvis hun får jobben, må von der Leyen utpeke en ny kommissær fra Danmark.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.