Tyskland er tungvekteren i EU. Nå får de også den mektigste byråkratposisjonen, leder for hele apparatet. Det er ikke sikkert alle er like begeistret.

Lederkabalen i EU er løst: Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen blir ny leder av EU-kommisjonen. Belgiske Charles Michel blir ny president for Det europeiske råd, en stilling som nå innehas av Donald Tusk.

Spanias utenriksminister, Josep Borrell (72), overtar Federica Mogherinis stilling som EUs utenriksansvarlige. Borrell er sosialdemokrat og har tidligere vært president for EU-parlamentet. Han er en insider.

Valget av von der Leyen kom overraskende. Frans Timmermans fra Nederland og danske Margrethe Vestager var sterke kandidater til å overta for Jean-Claude Juncker. At ingen av dem nådde opp vekker oppsikt. Vestager blir nestformann for kommisjonen.

Christine Lagarde går fra leder for Pengefondet til å bli ny leder for Den europeiske sentralbanken.

Beslutningen om å nominere von der Leyen ble tatt etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene på et tidspunkt forhandlet 18 timer i strekk.