Det er flere nederlag som venter Jonas Gahr Støre 11. september, men jo mer pilene peker nedover, jo mer kjepphøy blir han. Han har ikke tenkt å gå av, uansett resultat, har han uttalt. Der fikk dere den, velgere. Og: «Ap er den beste talsmann for lokalsamfunn, ikke bare i Norge, men i hele verden.»

Man skal lytte til selvskryt, for det kommer fra hjertet osv. Men dette er noe mer. Det er en arroganse uten sidestykke. Støre gir velgerne – og særlig Ap-velgerne – fingeren. Han bryr seg ikke om hva de mener. Ap-eliten har makta og skal bruke den så lenge båten bærer. Den styres etter helt andre mål enn det velgerne får vite.

Vi kan konstatere noen store skift på røde rappen som har skjedd på Støres vakt. Det største er på energi og henger sammen med krigen. Krigen ga Norge en enestående sjanse til å seile opp som krumtappen i Europas energiforsyning.

Bergen 17. mars 2023.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre besøker Troll A-plattformen fredag. Under besøket var de nede i det såkalte Skaftet sammen med konsernsjef i Equinor Anders Opedal. Det ligger 307 meter under havoverflaten. Troll-feltet inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel, og utgjør selve hjørnesteinen i norsk gassproduksjon. Equinor er driftsoperatør. Store gassrørledninger fører gassen videre til land.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Dimensjonene ute på Troll A er enorme, og plattformen er en ingeniørbedrift av rang. Her står von der Leyen 300 meter under havoverflaten sammen med Støre og Stoltenberg.

Bergen 17. mars 2023.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre besøker Troll A-plattformen fredag. Under besøket var de nede i det såkalte Skaftet, der de satte sine signaturer på et av gassrørene. Anders Opedal i Equinor var vert for besøket. Skaftet ligger 307 meter under havoverflaten. Troll-feltet inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel, og utgjør selve hjørnesteinen i norsk gassproduksjon. Equinor er driftsoperatør.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«Sammen er vi sikrere». Denne svadaen kamuflerer at det er norsk knowhow og norsk suverenitet over gassressursene som stilles til disposisjon. Det er dét Støre/Stoltenberg har gjort. De har byttet en haug penger mot en plass rundt bordet, men kunne fått mye mer ut av det, f.eks. utvikling av Nord-Norge.

Staten ble rik som kong Krøsus, mens befolkningen ble fattigere. Det er det motsatte av sosialdemokrati.

Strømkrisen skulle aldri inntreffe, ble det lovet. For å kompensere, ble det ropt på dugnad og solidaritet, og sekulariserte protestanter har alltid en konto av dårlig samvittighet det kan tæres på. Vi lærer fra vi er små at andre har rett til å tappe denne kontoen.

Inflasjon

Støre og hele maktkonstellasjonen var koblet opp til Biden-regimet og fikk inflasjonen som takk. Enorme våpenpakker, høyere energipriser og dermed høyere rente satte en spiral i bevegelse som ikke har stanset.

Renten er nå på 7 prosent. Der jeg bor, på Øvre Romerike, kan jeg si at dette svir. Jeg trenger ikke spørre folk en gang. Jeg ser det på dem.

Ny retorikk

Støre har innført en ny retorikk i Norge. Han tråkker på dem som står lavest og ikke kan forsvare seg. Sist torsdag ga han beskjed om at det ikke var mer å hente for fattige nordmenn i neste års budsjett.

– Jeg tror ikke vi skal varsle noen nye ordninger nå, men vi er veldig bevisst på at velferdssamfunnet skal være der for dem som trenger det mest, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) før han samlet regjeringen til budsjettkonferanse torsdag og fredag.

Da skal forslaget til statsbudsjett for neste år spikres, før det offentliggjøres i oktober.

Støre framhevet de grepene som er gjort for flere grupper i inneværende år, og han sier at dette tas med videre inn i året som kommer.

– Vi har på en lange rekke områder stilt opp. Alle har en fordel av at vi får prisene ned. Men for utsatte grupper som kjenner dette mer enn andre, så har det vært store satsinger: Pensjonistene har fått et godt oppgjør, vi har hatt et godt trygdeoppgjør, barnehage og AKS er blitt billigere for småbarnsfamiliene, studentene har fått tillegg, og vi har stilt opp for dem som sliter aller mest, sa Støre. (NTB)

«Stilt opp for dem som sliter mest» er patroniserende/nedlatende tale. Det er slik seigneur-en snakker til sine undersåtter. Men vanlige folk merker ikke at de blir snakket ned til, for mediene beskytter Støre og Vedum.

Støre har den frekkhet å skryte av sin godhet. I virkeligheten har han stjålet befolkningens eierskap til landets naturressurser og vil gjerne at de skal være takknemlige.

Nord Stream

Det som vipper denne ligningen i regjeringens disfavør, er sprengningen av Nord Stream 1 og 2.

At Støre og Stoltenberg kunne si ja til å delta i det som i virkeligheten er et angrep på vår store nabo i øst, markerer et skifte i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk som vil få konsekvenser.

Hvis pressen hadde gjort jobben sin, ville de forstått at visse hypotetiske spørsmål er så alvorlige at de må stilles: Hvis Norge stilte sin knowhow og teknologi og mannskaper til disposisjon for å sprenge en av Moskvas viktigste inntektskilder, har man gått fra diplomati til gambling med landets fremtid.

Mer vil komme frem, det refereres stadig til Nord Stream ute, bare ikke i norske medier.

Nyere norsk historie må skrives om. Hvordan var det mulig at Norge kunne gå fra å være et land kjent for nobelpris, bistand, fredsmegling og gasseksport til å bli en krigshissersk nasjon, hvilket overhodet ikke reflekterer befolkningens sinnelag?

Den siste stenen på vekta er knekkingen av den norske krona, som gjør nordmenn til husmenn i sitt eget land. Da er Støre og Stoltenberg nesten i mål.

Hva slags ettermæle vil de få?

Hvis du ønsker å være med på å skrive deres ettermæle, skal du abonnere på Document!

nbsp;

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.